Videospeler inladen...

Opnieuw rijles na zes maanden rijbewijs

Vanaf 1 juli komt er een verplichte rijles voor wie zijn rijbewijs een halfjaar heeft. Dat schrijft het Belang van Limburg. De cursus zal een halve dag duren en zal wellicht bestaan uit een groepsgesprek en een rijvaardigheidscursus op een afgesloten terrein. Volgens Vlaams minister van mobiliteit Weyts kan zo'n terugkomdag ervoor zorgen dat er minder slachtoffers vallen in het verkeer. 

"Jonge automobilisten komen relatief meer voor in de ongevallenstatistieken", zegt minister Weyts.  "Als jongeren enkele maanden rijervaring hebben, gaan ze zichzelf nogal eens overschatten en de risico's onderschatten. Daarom willen we hen na zes maanden terugroepen voor een extra opleiding van een halve dag. Ze hoeven geen examen af te leggen, we willen gewoon dat ze eruit komen als een betere chauffeur. In Oostenrijk heeft zo'n terugkomdag geleid tot een daling van het aantal verkeersslachtoffers."

Smartphone

De Vlaamse regering heeft nog niet in detail vastgelegd hoe die halve dag er zal uitzien. Jeroen Smeesters van Federdrive, de federatie van rijscholen en opleidingscentra, ziet verschillende mogelijkheden. De jongeren kunnen bijvoorbeeld samenzitten om ervaringen uit te wisselen. Een ander gedeelte speelt zich af of een afgesloten terrein - daar zullen we focussen op de killers in het verkeer: snelheid, alcohol en afleiding door bijvoorbeeld de smartphone. "We kunnen de jongeren bijvoorbeeld laten slalommen terwijl ze een berichtje versturen. Zo kunnen we hen laten voelen wat de gevolgen zijn als je een paar seconden je aandacht verliest."

Wat moet dat kosten?

Voor de extra opleiding na zes maanden zal de automobilist wellicht 100 euro moeten betalen.  Je kan maar beter opdagen, want spijbelaars zijn veel meer kwijt, de boete kan oplopen tot 4000 euro.  De terugkomdag is voor iedereen die vanaf 1 juli zijn rijbewijs haalt, dat betekent dat alle chauffeurs die sinds 1 oktober met een voorlopig rijbewijs rijden ook op de terugkomdag zullen moeten verschijnen. 

Vlaamse Jeugdraad heeft kritiek

De Vlaamse Jeugdraad vindt het bedrag van 100 euro veel te hoog. De organisatie wijst erop dat het rijexamen zelf ook al duurder is geworden. Voor kwetsbare jongeren zou de 100 euro die erbij komt wel eens een niet te nemen hindernis kunnen zijn. De Vlaamse Jeugdraad vraagt de minister dan ook om sociale tarieven uit te werken, zodat het terugkommoment voor iedereen betaalbaar wordt.

Meest gelezen