Orka's kunnen menselijke spraak imiteren

Orka's die je begroeten met "hallo"? Het kan, als je hen het voorbeeld geeft. Orka's zijn immers in staat menselijke spraak te imiteren. Dat hebben wetenschappers proefondervindelijk aangetoond.  

Orka's of zwaardwalvissen staan bekend als slimme dieren. Ze zijn in staat het gedrag van andere dieren te kopiëren en lijken ook geluiden te kunnen nadoen. Zo zijn er in het verleden orka's waargenomen die klanken voortbrachten die erg leken op die van dolfijnen en zeeleeuwen. Maar nu blijkt dat ze ook nog tot meer in staat zijn.  

Wikie het proefdier

Een groep internationale wetenschappers heeft dat aangetoond in een reeks proeven met Wikie, een 14-jarige vrouwtjesorka die in een aquarium in Frankrijk verblijft. Wikie werd eerst getraind om een aantal geluiden van haar 3 jaar oude dochter Moana na te doen. Vervolgens kreeg ze 5 geluiden van andere orka's te horen die ze nooit eerder gehoord had, waaronder een geluid dat klinkt als een krakende deur.

Het kostte Wikie hooguit 17 pogingen om alle geluiden exact na te doen. Maar toen volgde de laatste en meest gewaagde opdracht. Wikie kreeg 6 woorden en uitdrukkingen te horen, uitgesproken door mensen, waaronder "hallo", "ah ha" en "bye bye". Ook nu slaagde Wikie erin alles na te bootsen. Voor 2 uitdrukkingen had ze zelfs maar 1 poging nodig.

Dat orka's menselijke spraak kunnen nadoen is opmerkelijk, want ze hebben een andere morfologie

Professor Josep Call, University of St.Andrews

"Ik denk dat we hier het eerste bewijs hebben dat orka's geluiden aanleren door imitatie", zegt professor Josep Call die aan het onderzoek heeft meegewerkt. "Dat ze ook menselijke spraak kunnen nadoen is opmerkelijk, omdat orka's een geheel andere morfologie hebben."     

Imiteren is niet hetzelfde als begrijpen

Dat orka's woorden kunnen imiteren, betekent overigens niet dat ze die ook begrijpen. "We hebben geen enkel bewijs dat orka's beseffen wat het woord "hallo" betekent", aldus Call.  

Wikie is niet alleen goed in het nabootsen van menselijke spraak, ze is ooit gefilmd toen ze de gebaren van een kind imiteerde.

Bekijk hieronder de video.