Premier Michel in Moskou: "België in cockpit EU gezet"

Eerste minister Charles Michel vindt zijn tweedaags bezoek aan Moskou "vruchtbaar". "Dit zet België op de internationale kaart, maar ook in de cockpit van de Europese Unie, zoals ik het al lang wil", aldus Michel.  

Michel sprak meer dan twee uur lang met de Russische president Vladimir Poetin, in diens residentie Novo-Ogariovo, op enkele kilometers van de hoofdstad. Tijdens dat onderhoud hebben beide partijen hun visie kunnen geven op verschillende thema's, zoals de Oekraïense crisis, Syrië en de strijd tegen het terrorisme, aldus Michel na afloop. Bij het gesprek waren ook minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov en vicepremier Dimitri Ragozine aanwezig.

"Ik denk dat ik enkele subtiliteiten en finesses van de Europese dynamiek heb kunnen uitleggen die door Rusland mogelijk met enkele vooroordelen worden bekeken. We moeten proberen te verduidelijken, zonder naïviteit en in het besef van de gesprekspartner tegenover ons. Ik heb de indruk dat de afgelopen 48 uur in dat opzicht vruchtbaar zijn geweest voor België", aldus Michel.

"De afgelopen jaren waren ingewikkeld tussen Rusland en Europa. Ik heb de indruk dat er interesse was voor wat een andere vorm van dialoog tussen Moskou en Brussel zou kunnen zijn", besloot de premier.