Spaanse zender filmt sms'jes van Puigdemont: "Het is voorbij. Ze hebben ons opgeofferd"

Carles Puigdemont, kandidaat om zichzelf op te volgen als minister-president van Catalonië, heeft gisteravond verslagen gereageerd op het uitstel van zijn aanstelling. Dat blijkt uit een reeks privé-sms'jes waarop de Spaanse zender Telecinco de hand kon leggen. "Het is voorbij. De onzen hebben ons opgeofferd", zei Puigdemont in berichtjes aan gewezen minister Toni Comín. Op Twitter geeft hij onrechtstreeks toe dat de sms'jes van hem zijn, maar toont hij zich intussen alweer strijdvaardig. "We zullen doorgaan!"

Volgens Telecinco (foto: Twitter/Telecinco) stuurde Puigdemont de berichtjes gisteravond naar Toni Comín, de voormalige Catalaanse minister die net als Puigdemont naar Brussel is gevlucht. Comín was op dat moment op de nieuwjaarsreceptie van de N-VA in Leuven. Hij werd gefilmd terwijl hij sms'jes ontving van iemand die als "Carles" in zijn telefoon stond opgeslagen.

"We beleven de laatste dagen van de Catalaanse republiek", zo beginnen de berichtjes. "Het plan van Moncloa (Madrid) triomfeert. Ik hoop alleen dat het waar zal zijn dat daardoor de gevangenen zullen vrijkomen, want anders is het historisch belachelijk. Ik veronderstel dat het duidelijk is: het is over. De onzen hebben ons opgeofferd. Of toch zeker mij."

Puigdemont zegt in de sms'jes ook dat hij zich nu zal toeleggen om de afgelopen twee jaar op orde te stellen en zijn reputatie te beschermen. "Ze hebben me beschadigd met laster en leugens, die ik heb doorstaan met het oog op een gemeenschappelijk doel. Dit komt nu te vervallen en ik zal mijn leven moeten wijden aan mijn politieke verdediging."

Puigdemont geeft onrechtstreeks toe dat sms'jes van hem zijn

In de berichtjes komt een aangeslagen Puigdemont naar voren, een heel verschil met de videoboodschap die hij gisteren via Twitter verspreidde. Daarin noemde hij zichzelf nog altijd de enige mogelijke leider van Catalonië. In een andere videoboodschap die op de N-VA-nieuwjaarsreceptie in Leuven werd getoond, riep hij alle democraten in de EU op om Catalonië niet te laten vallen.

Intussen heeft Puigdemont via Twitter onrechtstreeks toegegeven dat hij inderdaad de "Carles" is die de berichten verstuurde die door Telecinco in de openbaarheid zijn gebracht. Puigdemont laakt de schending van de privacy die de zender heeft begaan, en toont zich opnieuw strijdvaardig.

"Als journalist (Puigdemont was vroeger zelf journalist, red.) heb ik altijd begrepen dat er limieten zijn, zoals de privacy, die nooit geweld mogen worden aangedaan. Ik ben menselijk, er zijn momenten waarop ik ook twijfel. Ik ben ook de president, en ik zal me niet overgeven of teruggaan, uit respect, dank en betrokkenheid bij de burgers en het land. We gaan door!"