Video player inladen ...

Sven Tuytens: "Puigdemont kan geen enkele kant meer op"

"Het is voorbij, Madrid wint", sms'te Carles Puigdemont gisteravond na het uitstel van zijn aanstelling als Catalaanse minister-president. Voor de camera klonk diezelfde Puigdemont dan weer strijdvaardig. Maar volgens onze correspondent in Madrid, Sven Tuytens, heeft Puigdemont alle reden om zich ernstig zorgen te maken. "Dit kan het einde zijn van de politieke loopbaan van de afgezette minister-president", stelt Tuytens onomwonden in "Terzake".

"Puigdemont voelt dat alles begint te barsten", zegt Tuytens. "Hij kan geen kant meer op. Hij kan zijn eigen onafhankelijkheidsfront ook niet meer vertrouwen."

Dat onafhankelijkheidsfront bestaat uit verschillende partijen. Er zijn besprekingen binnen dat front bezig om Puigdemont op te offeren, zodat ze toch een regering kunnen vormen. Vooral het kamp van de partij van de voormalige vicepresident Oriol Junqueras, die nu al meer dan 100 dagen in de gevangenis zit, wordt ongeduldig. Daar gaan stemmen op om een andere kandidaat naar voren te schuiven. "De regeringsvorming zit geblokkeerd, omdat Madrid er alles aan doet om te verhinderen dat Puigdemont aangesteld wordt. Met een nieuwe kandidaat kan Catalonië zijn autonomie terugkrijgen en het onafhankelijkheids­proces voortzetten", zegt Tuytens.

"Het ziet er heel slecht uit voor Puigdemont"

Voor Madrid is dit een overwinning. "Na het bekendmaken van de sms'en van Puigdemont heeft de vicepremier van Spanje de voorzitter van het Catalaanse parlement opgeroepen om een nieuwe onderhandelingsronde te starten en om zo snel mogelijk die regering te vormen. Ze voegde eraan toe: "We moeten rechtzetten wat Puigdemont kapot heeft gemaakt." Dus het is heel duidelijk dat de Spaanse regering het op de man speelt. Voor hen is de grote boeman van het hele verhaal Puigdemont", zegt Tuytens.

"Het is nu heel moeilijk voor Puigdemont om verder te gaan. Hij heeft niet alleen de Spaanse regering tegen zich, maar ook het hele gerecht. Voor hem zit er niets anders op om te stoppen. Zodra hij een voet op Spaanse bodem zet, zal hij veroordeeld worden. Dat is zeker. Dus het ziet er heel slecht uit voor Puigdemont."