Video player inladen ...

Stemming huiszoekingen bij mensen zonder papieren uitgesteld, premier trekt dossier naar zich toe

Het wetsontwerp van de federale regering om huiszoekingen uit te kunnen voeren bij illegale migranten, zal voorlopig niet worden goedgekeurd. Normaal gezien zou er deze week over het voorstel gestemd moeten worden in de commissie Binnenlandse Zaken, maar de zitting is uitgesteld.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V), minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) hadden samen een wetsvoorstel ingediend om huiszoekingen mogelijk te maken bij mensen zonder papieren die helemaal zijn uitgeprocedeerd, om hen zo op te pakken en te kunnen repatriëren. Op dit moment kan de politie enkel mensen zonder papieren oppakken in het openbaar.

Er kwam veel kritiek op het wetsvoorstel, ook omdat huiszoekingen ook mogelijk zouden zijn bij burgers die onderdak verlenen aan migranten.

Blijkbaar rommelt het ook binnen de meerderheid over het wetsvoorstel. "Er leeft het gevoel dat de violen eerst gelijk gestemd moeten worden", verklaart commissievoorzitter Brecht Vermeulen.

Het gaat dus om uitstel, maar volgens CD&V-vicepremier Kris Peeters bestaat ook de mogelijkheid dat de tekst nog aangepast wordt, verklaart hij op RTBF-radio.

Volgens Vermeulen wil premier Charles Michel (MR) het dossier eerst grondig bekijken. "De premier wil een consultatieronde inlassen, het is nu aan hem om met een oplossing te komen."

Kritiek van MR

Dat de premier de kwestie naar zich toe trekt, kan ook te maken hebben met het feit dat er vooral kritiek kwam vanuit de MR, de partij van Michel.

"Ik steun het beleid van de regering, ook het migratiebeleid, maar gisteren­morgen heb ik ervoor gepleit om de tekst te herzien en ik blijf denken dat het ontwerp nog verbeterd moet worden", verklaarde Richard Miller (MR). Ook Françoise Schepmans (MR), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek, wilde dat er geluisterd werd naar de kritiek van rechters en magistraten.

"Ik denk dat er punten zijn die geamendeerd kunnen worden, meer bepaald rond de bescherming van kinderen en de bezoekingen. Het principe van de onschendbaarheid van de woonst is fundamenteel: we kunnen er slechts in zeer uitzonderlijke gevallen van afwijken", zegt Schepmans.