Monica Gumm/laif

Toeristen in Amsterdam moeten prostituees voortaan letterlijk de rug toekeren

De stad Amsterdam lijkt meer en meer te bezwijken onder de toeristen. Nieuwe maatregelen moeten de rondleidingen in groep op de Wallen beperken. Een van de opvallendste suggesties: groepen toeristen moeten met de rug langs de raamprostituees passeren. “Het is hier soms echt niet meer leefbaar”, zegt gids Willem Oosterbeek in “De wereld vandaag” op Radio 1.

Amsterdam trekt opnieuw ten strijde tegen de overlast van toeristen. Vooral de bewoners van de Wallen vinden de situatie niet langer leefbaar. Ditmaal worden rondleidingen met groepen toeristen aan banden gelegd. Een convenant die in het verleden werd afgesproken met gidsen bleek weinig resultaat te bieden. Vanaf april komen er veel strengere regels.  

Niet meer roepen en schreeuwen

Willem Oosterbeek is journalist en tegelijk gids in Amsterdam. “Het grootste probleem zijn de groepen”, zegt Oosterbeek in “De wereld vandaag”. “Ze moeten snel kleiner worden. Zo kan het niet langer. Ik moet heel vroeg op de dag naar de winkel. Als je te laat bent, kan het gebeuren dat je gewoon geblokkeerd staat in een steeg vol mensen.”

De Amsterdamse wethouders hebben nu bepaald dat gidsen vanaf 5 deelnemers een vergunning nodig hebben. Ze mogen nog maximaal 20 mensen rondleiden. Op bepaalde drukke plaatsen mag er niet langer stil worden gestaan. Na 11 uur ’s avonds zijn rondleiding verboden en er komen boetes bij overtredingen. Willem Oosterbeek: “Gidsen zullen ook niet meer mogen roepen. Nu hoor je ze vaak roepen en schreeuwen om hun groepen in toom te houden.”

Spugen en schelden

Maar de meest in het oog springende maatregelen betreffen de raamprostituees of sekswerkers op de Wallen. Het wordt uitdrukkelijk verboden prostituees te fotograferen en er wordt aan gidsen gevraagd om toeristen zo veel mogelijk met de rug naar de ramen te laten voorbijgaan.

Willem Oosterbeek: “Dat laatste hoeven we niet te letterlijk te nemen. Kijken mag nog wel. Maar niet opzichtig, en vooral niet spugen, schelden en obsceen doen. Het groepsgedrag is soms compleet ongehoord. En het moet gezegd. Het zijn vooral groepen jongeren en Britse toeristen. Ze moeten weten dat de meisjes echt geen boodschap hebben aan toeristen.”

Niet meer leefbaar

Amsterdam strijdt al enkele jaren tegen de overlast van toeristen. Maar is het nog wel in te dijken? Willem Oosterbeek geeft toe dat het alsmaar erger wordt. “Soms is het niet meer leefbaar. Hier rond de Wallen wonen nog 4500 mensen."

"Ik vrees dat de dames achter de ramen nog altijd een magneet zijn, samen met de koffieshops. Veel meer dan historische gebouwen en musea. We hebben hier een kerk van 700 jaar oud en daar wordt dagelijks tegen geplast. Er zijn boetes voor drinken op straat, maar iedereen doet het. Toeristen blijven welkom, maar we moeten ze leren om zich te gedragen. Wij Amsterdammers blijven daarvoor strijden.”