Filip Van Roe © Reporters

Toneelgroep Amsterdam van Ivo Van Hove en Stadsschouwburg worden ITA, Internationaal Theater Amsterdam

Vanaf het volgende theaterseizoen gaan de Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam verder onder één naam: Internationaal Theater Amsterdam, of ITA. De besprekingen voor de fusie hebben een jaar geduurd. De nieuwe naam geeft aan dat het fusiegezelschap in en vanuit Amsterdam theater maakt voor een internationale context. Het wordt dus een groot reizend gezelschap voor theater en dans.   

Amsterdam is een wereldstad met een tomeloze kreativiteit, aldus ITA. Het theater wil ramen en deuren open gooien om de wereld binnen te halen en er Amsterdam kennis mee te laten maken. En vice versa. ITA wil naar eigen zeggen een vuurtoren zijn van eigentijds theater met de spanwijdte van Amsterdam tot aan de hele wereld. Het is het soort theater dat de internationaal vermaarde Vlaamse regisseur Ivo Van Hove altijd nastreefde.