Video player inladen ...

Uit het archief: 15 jaar geleden verongelukte het ruimteveer Columbia

Vandaag is het 15 jaar geleden dat het Amerikaanse ruimteveer Columbia uiteenspatte tijdens de terugkeer naar de aarde. 7 astronauten kwamen om het leven. De uitzending van "Het Journaal" van 19 uur stond die dag bijna integraal in het teken van de ramp.

Op 1 februari 2003 dompelt het ongeluk met de Columbia de VS in een diepe rouw. Het is de eerste grote ramp in de geschiedenis van de Amerikaanse ruimtevaart sinds de catastrofe met de Challenger in 1986.

Ook bij ons wijdt "Het Journaal" die dag ruime aandacht aan de gebeurtenissen. De eerste Belgische astronaut Dirk Frimout zit in de studio en ook Frank De Winne komt aan het woord.

Uit het onderzoek zal later blijken dat een stuk isolatieschuim was losgekomen tijdens de lancering op 16 januari. Dat had een gat in de linkervleugel geslagen waardoor die bezweek onder de extreme hitte die tijdens een terugkeer ontstaat.