AFP or licensors

Unicef: "200.000 kinderen vast in het noorden van Syrië door Turks offensief"

Volgens Unicef zitten zo'n 200.000 kinderen vast door het Turkse offensief in de regio Afrin, in het noorden van Syrië. Turkije voert in het gebied een militaire operatie tegen Koerdische strijders. Veel families met kinderen kunnen het gebied niet ontvluchten. Kinderen worden gedood, hebben geen toegang tot medische zorg en een grotere kans op ondervoeding.

In de Syrische regio Afrin, in het noorden van het land, zitten 200.000 kinderen vast, stelt Unicef.  In die regio voert Turkije een offensief uit tegen de Koerdische strijders. “Vele Syrische gezinnen kunnen de regio niet verlaten. Ook de grens in het noorden is gesloten waardoor ze niet naar Turkije kunnen vluchten”, zegt Fran Equiza, directeur van Unicef Syrië. “De situatie baart ons ernstige zorgen, er worden kinderen gedood tijdens deze operatie.”

"Het offensief moet stoppen"

Equiza weet dat het gebied ongeveer 400.500 miljoen inwoners telt, de helft daarvan zijn kinderen. Unicef wil dat het offensief stopt en dat er geen kinderen meer gedood worden tijdens deze operatie.

“We moeten de families toelaten om het gebied te verlaten. Ze moeten ook toegestaan worden om een schuilplaats te vinden tot het offensief stopt”, aldus Equiza. "Kinderen van deze families en families op de vlucht maken kans op ondervoeding, hebben geen toegang tot medische zorg en hebben geen toegang tot onderwijs." 

Unicef wil hulpgoederen leveren in het gebied. “Momenteel loopt er een verzoek om een konvooi met hulpgoederen voor 100.000 personen toe te laten, maar we wachten nog steeds op een akkoord van de Syrische regering.”

Vorig jaar waren het grootst aantal mensen ooit op de vlucht in Syrië. "Voor 2017 zie ik absoluut geen verbetering", aldus Equiza.