Video player inladen...

250 mensen kunnen aan de slag blijven in Carrefour-hypermarkten die moeten afslanken

Bij Carrefour hebben de vakbonden en directie voor het eerst aan tafel gezeten sinds de warenhuisketen massaal banenverlies heeft aangekondigd. Daaruit blijkt dat 250 van de 400 personeelsleden van de hypermarkten die moeten afslanken, aan het werk kunnen blijven.

Vorige week maakte Carrefour bekend dat het in ons land gaat besparen. De Franse winkelketen doet dat omdat veel winkels verlies maken en omdat het marktaandeel van Carrefour in België daalt. De besparingen treffen vooral het personeel in de hypermarkten, de erg grote warenhuizen. In totaal zijn er 1.200 jobs bedreigd.

Twee hypermarkten zullen wellicht de deuren moeten sluiten; die in Genk en in Luik. Op het eerste overleg vandaag heeft de directie meer informatie gegeven over het personeel in de hypermarkten die moeten afslanken. Het gaat om de Vlaamse vestigingen in Brugge-Sint-Kruis, Turnhout en Westerlo en een vestiging in Wallonië. De directie heeft gezegd dat 250 van de 400 mensen daar aan de slag kunnen blijven, ruim de helft dus.

Onlogisch

De vakbonden willen door onderhandelingen met de directie uiteraard het aantal ontslagen terugschroeven, maar ze willen ook garanties voor de toekomst. "Winkels zullen gesloten worden of worden verkleind", zegt Jan De Weghe van de socialistische vakbond. "Maar we willen een oplossing voor alle hypermarkten, zodat ze straks niet in een zoveelste herstructurering terechtkomen."

De christelijke vakbond vindt dat het bedrijf maar zelf moet opdraaien voor de besparingen. "Investeren is goed, maar niet ten koste van het personeel", zegt Kristel Van Damme. "Het personeel moet hier zelf opdraaien voor de investeringen die het bedrijf wil doen. Dat kan niet. Dat vinden wij onlogisch."

Self-checkout-kassa's

Carrefour gaf ook meer uitleg over een nieuwe investering: de self-checkout-kassa's. Bij die kassa's is het mogelijk om - zonder tussenkomst van het personeel - zelf je boodschappen te scannen en te betalen. De Franse winkelketen wil de nieuwe kassa's uitrollen in alle hypermarkten.

Voorbereiding tewerkstellingscel

In afwachting van de resultaten van het sociaal overleg bereidt de Vlaamse regering al maatregelen voor om ontslagen mensen aan een nieuwe job te helpen. Dat heeft Vlaams minister van Werk Philippe Muyters gezegd in het Vlaams Parlement. "Vrijdag heb ik al samengezeten met mijn Brusselse en Waalse collega's en we hebben een crisiscel opgericht met de VDAB, Forem en Actiris om te kijken wat we al kunnen doen", zegt Muyters.

"Zo kunnen we al infosessies organiseren voor de vakbonden over wat er kan gebeuren na het sociaal overleg en hoe dat in zijn werk zal gaan. Wij beginnen ons ook al klaar te maken voor de tewerkstellingscel die opgericht zal worden na het sociaal overleg en die met maatwerk de mensen die nog geen nieuw werk hebben gevonden, zal begeleiden naar een nieuwe job", zegt Muyters.

De Vlaamse overheid heeft de voorbije jaren meer dan 600.000 euro overheidssteun gegeven aan Carrefour. De helft daarvan was voor opleiding van het personeel, de rest voor milieu-vriendelijke investeringen. En de overheid kan dat geld niet terugvorderen, zegt Muyters. De opleiding is effectief gebeurd en aan de milieusteun was geen werkgelegenheid gekoppeld.

Meest gelezen