Archiefbeeld: rusthuis

Verpleegster die zwaar hulpbehoevende vrouw op toilet vergat, krijgt opschorting straf

Een verpleegster die bijna vier jaar geleden in een woonzorgcentrum in Genk een zwaar hulpbehoevende vrouw op het toilet vergat, heeft een opschorting van straf gekregen. De rechtbank in Tongeren oordeelde dat de vrouw schuldig is, maar dat ze geen straf krijgt. De verpleegster zal dus niet naar de gevangenis moeten.

Op 28 juni 2014 eindigde de verpleegster in een woonzorgcentrum in Genk haar shift door de bewoonster klaar te maken voor de nacht. De 83-jarige vrouw, die zwaar hulpbehoevend was, vroeg aan de verpleegster om haar op het toilet te helpen. Om te voorkomen dat de vrouw van het toilet zou vallen, werd ze vastgezet in een harnas. 

Maar de verpleegster vergat de hoogbejaarde vrouw. De 83-jarige viel voorover en stikte door ribbreuken die ze opliep bij haar val. Haar lichaam werd vier uur later gevonden.

Het Openbaar Ministerie had een celstraf van één jaar met uitstel gevraagd. Volgens de rechtbank is de vrouw schuldig, maar ze krijgt geen straf. De rechtbank wijst in het vonnis op het blanco strafregister, de lange onberispelijke staat van dienst en de samenloop van omstandigheden. Na het voorval van 2014 is de verpleegster ook weer aan het werk gegaan in het woonzorgcentrum.  Daarom krijgt ze de gunst van de opschorting. Ze moet wel een schadevergoeding aan de familie betalen.

Tijdens het proces betuigde de verpleegster haar spijt en zei ze dat ze de klok wilde terugdraaien. Haar advocaat noemde het overlijden een bijzonder spijtige samenloop van omstandigheden: "Deze vrouw is een plichtbewuste  verpleegkundige die nog altijd in dienst is en een empathische band heeft met de bewoners. Uit haar evaluatieverslagen blijkt dat het een gewaardeerde verpleegkundige is."