AFP or licensors

Voorzitter Amnesty International Turkije voorlopig vrij

Een rechtbank in Istanbul heeft de vrijlating onder voorwaarden bevolen van Taner Kiliç, de voorzitter van mensenrechtenorganisatie Amnesty International Turkije. Hij zat sinds juni 2017 in de cel. Het proces tegen hem gaat wel door.

Kiliç wordt beschuldigd van banden met de beweging van de predikant Fethullah Gülen, die volgens Ankara achter de mislukte staatsgreep van juli 2016 zit. Met Kiliç werden in juni vorig jaar nog tien andere activisten gearresteerd. Ook zij worden vervolgd wegens banden met de beweging van Gülen, de Koerdische afscheidingsbeweging PKK of de extreemlinkse DHKP-C, groepen die de Turkse regering beschouwt als terroristische organisaties. De tien anderen zijn in oktober voorlopig vrijgelaten.

Toen de rechter zijn uitspraak deed, klonk luid applaus van de familie en sympathisanten van Kiliç. "We zijn zo blij en verrast", reageerde Özlem Dalkiran, een van de tien andere activisten die in oktober vrijkwamen. "We dachten dat er geen voorwaardelijke vrijlating zou zijn."

Voor het eerst in bijna acht maanden zal hij weer in zijn eigen bed slapen

“Het is een enorme opluchting dat Taner binnenkort terug bij zijn vrouw en dochters kan zijn", reageert Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen. "Voor het eerst in bijna acht maanden zal hij weer in zijn eigen bed slapen. Maar we mogen niet vergeten dat veel andere onschuldige mensen in Turkije achter de tralies blijven, zonder het minste bewijs."

“We nemen vandaag even de tijd om Taners vrijlating te vieren, maar morgen zetten we onze strijd voort. Alle aanklachten tegen Taner, tegen de tien andere activisten en alle andere onschuldige slachtoffers van deze wrede repressie moeten worden ingetrokken.”

Taner Kiliç werd in juni vorig jaar gearresteerd en drie dagen later naar de gevangenis gestuurd. Meer dan 1 miljoen mensen uit bijna 200 landen tekenden een petitie van Amnesty International om zijn vrijlating te vragen. Belgische activisten verfgden vanochtend nog een boodschap op de stoep voor de Turkse ambassade.