Video player inladen ...

President Trump steekt in eerste State of the Union hand uit naar Democraten, maar belooft dat Guantanamo openblijft

In zijn eerste "State of the Union" in het Amerikaanse Congres stak president Trump zijn hand uit naar de Democratische oppositie om samen te werken inzake veiligheid en immigratie, maar hij klonk ook strijdvaardig. De terreurgevangenis in Guantanamo in Cuba blijft open.

Trump was volledig zichzelf vannacht tijdens zijn toespraak, "Trumpiaans" noemde de tv-zender CNN het zonder overdrijving, maar -even opvallend- de scherpe kantjes waren er deze keer niet bij. Hij stak van wal met een erg tevreden terugblik op zijn eerste jaar als president, vooral dan met het economische succes met 2,4 miljoen nieuwe banen en -vooral- 200.000 daarvan in de maakindustrie, waarbij bedrijven en banen terugkeren naar de VS en hij haalde grote investeringen aan van IT-gigant Apple en oliegroep ExxonMobil met tienduizenden nieuwe banen tot gevolg.

Trump keek met tevredenheid terug op de "grootste belastingverlaging in de geschiedenis van Amerika" en hij maakte zich sterk dat ook de gewone hardwerkende Amerikaanse arbeider en kmo daarvan snel duizenden dollars zullen opstrijken. Ook de beurzen breken alle records, maar -het moet gezegd worden- die economische opgang is al zeven jaar bezig.

De president stond evenwel ook stil bij de natuurrampen zoals de orkanen in Texas, Florida, de Golf van Mexico en Puerto Rico en de bosbranden in Californië, maar sprak over "weer", niet over "klimaat".

Lees verder onder de video.

Video player inladen ...

"Faith and family" en "beautiful clean coal"

Trump werd even "Reaganiaans" toen hij patriottisme en vaderslievendheid opnieuw als richtlijn voor de toekomst omschreef. "In God we trust", klonk het en Trump had lof voor Amerikaanse waarden zoals "familie en geloof", de natie en de vlag. De oorlogsveteranen en helden moeten opnieuw respect krijgen. Opvallend was de belofte dat zijn regering "onbekwame ambtenaren" zal ontslaan en vervangen door mensen die wel efficiënt zijn.

Deze regering heeft ook meer regulering afgeschaft dan ooit tevoren en daardoor de economie vrijgemaakt. Trump had het over "mooie en propere steenkool" en Amerika dat opnieuw energie uitvoert. Jobs en bedrijven zoals Chrysler, Toyota en Mazda komen hier opnieuw produceren, klonk het. In dat verband haalde hij ook de "oneerlijke handelsverdragen" uit het verleden aan die volgens hem zullen aangepast of afgeschaft worden. Trump beloofde ook om 1.500 miljard dollar te investeren in de modernisering van de gebrekkige infrastructuur in de VS, een kiesbelofte uit de campagne.

"Immigratiecompromis" moet grensmuur mogelijk maken

President Trump stelde de Democraten een compromis voor om de muur langs de grens met Mexico mogelijk te maken. In ruil voor financiering is hij bereid om 1,8 miljoen jonge illegalen de kans te geven op Amerikaans staatsburgerschap; dat is drie keer meer dan de "dreamers" die door president Barack Obama werden getolereerd.

Anderzijds moet migratie voortaan streng worden beperkt tot mensen die "nuttig" kunnen zijn voor de VS en moeten criminelen buiten gehouden worden. Om dat duidelijk te maken verwees Trump naar de ouders van twee meisjes die onlangs vermoord werden door bendes in New York die vooral bestaan uit jongeren die illegaal naar Amerika zijn gekomen.

Gevangenis op Guantanamo blijft open

Defensie en veiligheid moeten dringend versterkt worden om bedreigingen zoals schurkachtige regimes (lees Iran en Noord-Korea), terroristen en rivalen zoals Rusland en China te beheersen. Dat houdt ook in het versterken van het kernarsenaal van de VS. Militairen krijgen ook nieuwe richtlijnen om terroristen harder aan te pakken.

Het meest opmerkelijke is dat Trump beslist heeft om de omstreden terreurgevangenis op de basis Guantanamo op Cuba open te houden. De vorige president Obama is er niet in geslaagd om die te sluiten, al heeft hij veel gevangenen naar het buitenland gestuurd. Dat kreeg kritiek van Trump, al noemde hij Obama niet bij naam.

Wie wel een stevige veeg uit de pan kreeg, waren de dictaturen in Iran, Cuba, Venezuela en vooral Noord-Korea. De ouders van de door Noord-Korea gedode student Otto Warmbier kregen een staande ovatie in het Congres en van Trump. Ook een gehandicapte Noord-Koreaan die op krukken doorheen China naar Zuidoost-Azië en Zuid-Korea ontsnapt was, kreeg applaus. Hoe dan ook moet de dreiging vanuit Noord-Korea voor Amerika dringend aangepakt worden. "De toegevingen in het verleden hebben tot de huidige crisis geleid en we gaan het nu anders doen", beloofde Trump, maar over de manier waarop bleef hij vaag. "We moeten onze vijanden onze plannen niet verklappen", klonk het. Wel herhaalde hij zijn dreiging om landen die in de Verenigde Naties tegen de VS stemmen, geen financiële hulp meer te geven.

Ten slotte riep Trump de politici van beide partijen op om "respect te hebben voor het Amerikaanse volk" en dat volk te dienen. Het is het volk dat "Amerika opnieuw groot maakt", besloot hij, geheel in de stijl die we van hem gewoon zijn.