AFP or licensors

VS zet Hamas-leider Ismail Haniyeh op lijst met terroristen

De Verenigde Staten zetten Ismail Haniyeh, de leider van de Palestijnse beweging Hamas, op de zwarte lijst met "terroristen". Volgens minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson bedreigt Haniyeh de stabiliteit in het Midden-Oosten en ondermijnt hij het vredesproces met Israël.

Ismail Haniyeh is door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op de lijst gezet van leiders van internationale terroristische organisaties of daders van grootschalige terreuraanslagen. De VS beschouwen Hamas al tientallen jaren als een terreurorganisatie.

"Ismail Haniyeh is de leider en president van het politiek bureau van Hamas, dat in 1997 werd aangewezen als een buitenlandse terroristische organisatie", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.  "Hij onderhoudt nauwe banden met de militaire vleugel van Hamas en is een voorstander is van gewapende strijd, onder meer tegen burgers."

Derde intifada

Haniyeh werd in mei vorig jaar aangesteld als leider van de radicale Palestijnse beweging Hamas, die sinds 2007 de Gazastrook controleert. Eerder was Haniyeh in 2006-2007 minister-president van de Palestijnse Autoriteit, en daarna jarenlang tot 2014 regeringsleider van de autonome Gazastrook.

Nadat de Amerikaanse president Donald Trump in december vorig jaar had aangekondigd dat de VS Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israël, riep Haniyeh op tot een derde intifada.