All rights: www.joostvh.be

Minder vrouwen in de hitlijsten, hoe komt dat?

Vijf van de zeventien MIA's, de Belgische Music Industry Awards, gingen naar vrouwen. Dat is meer dan bij vorige edities. Maar hiphopster Coely was niet tevreden. "Er moeten meer vrouwen in de fucking MIA's", schreeuwde ze. Net nu toont een klein onderzoek van "De Wereld Vandaag" op Radio 1 dat er nooit minder vrouwen in de UltraTop stonden als in 2017. Het verbaast zangeres Axelle Red in "De Afspraak" op Canvas niet (zie video hieronder). 

"De Wereld Vandaag" telde de vrouwen in de UltraTop-jaaroverzichten van 2007 tot nu. Resultaat: er staan systematisch minder vrouwelijke artiesten in de hitlijst. Van de vijftig Belgische noteringen in het jaaroverzicht van de UltraTop van 11 jaar geleden zijn er dertien vrouw. Bij de internationale noteringen is dat één op de drie. Vanaf dan gaat het langzaam bergafwaarts voor zangeressen en vrouwelijke bands. Met 2017 als dieptepunt: bij de Belgische vertolkers zijn er negen vrouwen op de vijftig noteringen, internationaal een vijfde... Ook in de druk beluisterde "Tijdloze 100" op StuBru, in de "Classics 1000" op Radio 1 en de "2000 Klassiekers" op Radio  2, en in de "100 op één" en aanverwanten: bitter weinig vrouwen. Hoe kan dat?  

Video player inladen ...

De muziekbusiness is een verrekte mannenwereld

Volgens Axelle Red is "de hele muziekwereld van hoog tot laag in handen van mannen. Van de CEO's van platenbedrijven tot het studiopersoneel, van de tourmanagers tot de muzieksamenstellers op de radio: mannen".     

En toch zijn er heel boeiende vrouweljke artiesten!

Ayco Duyster van Radio 1 sputtert tegen. "Wat Coely en Axelle Red vertellen over de MIA's en de UltraTop gaat over commerciële artiesten. En daar zijn er weinig vrouwen. Maar net naast of onder die oogverblindende toplaag werken veel heel erg interessante en creatieve dames. Met een trouw publiek van echte muziekliefhebbers. In alle genres." Ayco Duyster roept de muziekbonzen en radio-programmasamenstellers op om die vernieuwende integere vrouwen kansen te geven.