Video player inladen ...

Zeeduivel voor de tweede keer vis van het jaar

Zeeduivel, ook wel staartvis of lotte genoemd is vandaag door VLAM en de Vlaamse visserijsector verkozen tot vis van het jaar 2018 en volgt daarmee de rode poon op. De vis van het jaar werd al voor de 30ste keer gekozen. De keuze van de vis van het jaar valt steeds op een onderschatte vissoort die door Belgische vissers wordt aangevoerd.

Zeeduivel is nog redelijk onbekend bij het publiek, want maar 2% van de Belgische gezinnen heeft vorig jaar een zeeduivel of lotte of staartvis gekocht, want dat zijn allemaal synoniemen.

De vis is wat duurder, maar heeft geen graten en is makkelijk te bereiden. De VLAM moet ook met duurzaamheid rekenen houden, vertelt Liliane Driesen van de VLAM: "Er zijn tientallen vissoorten, maar de soort moet voldoende beschikbaar zijn en Vlaamse vissers moeten hem aanvoeren. We kijken ook of de vis lekker genoeg is, en we kijken naar de gezondheid van de populatie van de vis".

Niet moeders mooiste

"Het is gewoon een monster, vandaar dat hij in de vishandel ook niet herkenbaar is als monster. De kop en het vel wordt er afgehaald. Wat overblijft is een zeer stevig lijfstuk, staartstuk en vandaar dat hij ook wel  staartvis genoemd wordt. Ook als lotte is hij bekend. Het is een lelijke, maar lekkere vis, die een zacht, zoete smaak heeft", zegt Driesen.

De Belg is Europees bekeken een matige  visverbruiker en als hij vis eet, kiest hij doorgaans voor kabeljauw of zalm. 

Waar leeft de zeeduivel?

De zeeduivel komt op veel plaatsen voor, maar niet direct aan de Belgische kust. Ze leven in Britse, Spaanse en Franse wateren, in juni wordt er gevist in de Golf van Biskaje. Afhankelijk van de maand zijn er verschillende visgronden. Het is een vis dat op de bodem leeft, en wordt mee opgevist met de vangst van pladijs en de tong. Op bepaalde momenten kan de bijvangst die de zeeduivel is toch 30 procent bedragen.