Zeldzaam protest van Iraanse vrouwen tegen de hoofddoek gaat viraal

In de Iraanse hoofdstad Teheran houden vrouwen een nieuwe vorm van protest. Ze doen hun hoofddoek af op een druk punt in de stad, hangen de hoofddoek op een stok en houden die dan demonstratief de lucht in, dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times. Foto’s van dit zwijgend protest gaan viraal op sociale media. 

In Teheran hebben ongeveer zes vrouwen deze week zwijgend geprotesteerd tegen de hoofddoek. In de Iraanse hoofdstad gingen de vrouwen telkens op drukke openbare plaatsten staan, hingen hun hoofddoek aan een stok en hielden die stok in de lucht. 

Een van hen was een 28-jarige vrouw. Ze werd niet gearresteerd door de politie. Passanten namen foto’s en sommigen applaudisseerden zelfs toen ze haar zagen. De vrouw zei achteraf “Ik voelde me tegelijk bang, krachtig en trots”. 

Dit soort protest is absoluut niet evident in Iran. Waar vrouwen opgepakt kunnen worden als ze de islamitische regels niet gehoorzamen en hun haar niet bedekken.

#whereisshe

Op 27 december protesteerde de eerste vrouw op deze manier. Ze bond haar hoofddoek op een stok en ging op een elektriciteitskast staan. De 31-jarige Vida Movahed werd meteen gearresteerd door de politie. Op sociale media kwam heel wat reactie op haar arrestatie met de hashtag #whereisshe. De vrouw werd zondag vrijgelaten. 

Protest tegen strenge islamitische wetten

De islamitische hoofddoek, of hijab, wordt door Iraanse ideologen gezien als een pijler van de islamitische Republiek Iran. Sinds de Islamitische Revolutie van 1979 is een hoofddoek verplicht voor elke vrouw in het land, ook voor toeristen en buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders. De vrouwen protesteren tegen het dragen van de hoofddoek. En ze klagen ook de andere sociale restricties voor vrouwen aan. Deze protesten zijn opvallend, want publiekelijk onvrede tonen is erg zeldzaam in het land. Toch is het volgens sommigen maar het begin. 

Ook volgens mensenrechtenadvocaat Nasrin Sotoudeh gaan de protesten verder. Ze wil zelfbeschikkingsrecht voor vrouwen. “Meisjes en vrouwen hebben meer dan genoeg van de verplichte hijab. Laat vrouwen zelf over hun eigen lichaam beslissen.”

Er is uiteraard ook kritiek te horen op deze vorm van protest. Volgens de tegenstanders worden deze protesten uitgevoerd door “saboteurs, vandalen en anarchisten”.

Gematigd regime

Volgens The New York Times zijn er steeds vaker vrouwen met onbedekt haar te zien in Teheran. Onder het meer gematigde bewind van president Hassan Rohani is de aanwezigheid van de zedenpolitie op straat sterk teruggebracht. Recent hebben de autoriteiten in Teheran ook aangekondigd dat het overtreden van kledingvoorschriften niet meer meteen beboet zal worden. 

Vrouwen houden zich daardoor minder aan de regels. Je ziet vrouwen zonder hoofddoek in auto's, in winkelcentra en zelfs op straat, maar altijd is de sjaal over hun schouders gedrapeerd, alsof de sjaal er net vanaf is gegleden. Op deze manier zetten de vrouwen de strenge regels wat naar hun hand. 

Meest gelezen