Videospeler inladen...

Rellen van november vorig jaar in Brussel waren niet georganiseerd door bende

De zware rellen in Brussel, op drie verschillende momenten in november vorig jaar, waren niet georganiseerd door een bende en ook niet het werk van één bepaalde probleemgroep. Dat zegt de Brusselse politie. Er zijn tot nog toe al 36 relschoppers opgepakt. Een twintigtal personen werd ook al geïdentificeerd, maar nog niet opgepakt of verhoord. 

In november werd de hoofdstad van ons land verschillende keren opgeschrikt door rellen. Een eerste keer op 11 november na een voetbalmatch tussen Marokko en Ivoorkust. Daarbij vielen tientallen gewonden en werd er heel wat schade aangericht aan auto's en winkels. Enkele dagen later, op 15 november, braken een tweede keer rellen los. Een samenkomst van internetfenomeen Vargasss92 liep uit de hand. Opnieuw was er heel wat schade. Tien dagen later was het opnieuw onrustig in hartje Brussel nadat een betoging tegen de slavernij in Libië ontaard was.

Volgens de politie hadden de drie rellen niets met elkaar te maken en zat er ook geen netwerk achter. "Het is geen exclusief fenomeen van een bepaalde wijk. Er zijn jongeren uit Brussel geïdentificeerd, maar ook vanuit de randgemeenten en van nog verder. Er was ook even sprake van georganiseerde opstootjes en rellen. Die indruk hebben wij niet en kunnen we niet objectiveren", zegt Kris Verborgh, de hoofdcommissaris van Brussel-Hoofdstad-Elsene. 

De arrestanten worden onder meer verdacht van vernielingen, diefstal met braak, slagen en verwondingen aan agenten.

Na de verschillende rellen konden al 36 verdachten opgepakt worden. Eén persoon zelfs twee keer, wat het totaal aantal arrestaties op 37 brengt. De arrestanten worden onder meer verdacht van vernielingen, diefstal met braak, slagen en verwondingen aan agenten. "Het gaat bijvoorbeeld over de schade die is aangericht aan de meubelzaak, wat veel mensen zich herinneren, maar ook om mensen die een chocoladezaak zijn binnengedrongen en overhoop hebben gehaald", zegt Ilse Van de keere van de Brusselse politie. Tien opgepakt zijn al gedagdvaard via snelrecht.

Een twintigtal personen werd ook al geïdentificeerd, maar moet nog opgepakt of verhoord worden. Vijfendertig verdachten die ze op het spoor zijn konden nog niet geïdentificeerd worden. Na de rellen lanceerde de politie ook een "Most Wanted"-lijst, met daarop negen foto's van verdachten. Nu staan daar nog twee foto's op.

Na de rellen van 11 november werd een taskforce opgericht, om alle tips en beeldmateriaal te verzamelen. "Die telde op zijn hoogtepunt een 30-tal speurders", zegt commissaris Michel Goovaerts. "De taskforce heeft onder meer 600 gigabyte aan beeldmateriaal geanalyseerd. 266 mensen hebben de politie gecontacteerd met tips of steunbetuigingen."

We leren wel uit wat er fout gelopen is. 

Na de rellen kreeg de Brusselse politie heel wat kritiek te verwerken over hun aanpak. "We vinden het natuurlijk niet leuk om kritiek te krijgen", zegt Ilse Van de keere van de Brusselse politie. "Maar we leren wel uit wat er fout gelopen is. Na de eerste rel hebben we bijvoorbeeld onmiddellijk een debriefing gedaan om te bekijken hoe we onze aanpak konden verbeteren. Er zijn ook referentiepersonen aangeduid om alles op te volgen qua voetbalwedstrijden. En als we nu weet hebben van een evenement wordt er sowieso een risicoanalyse gemaakt, zodat we weten hoeveel mensen en welke middelen we gaan inzetten."

Meest gelezen