43 procent minder migranten vraagt asiel aan in de Europese Unie

Volgens cijfers van het Europees asielagentschap EASO is het aantal migranten dat asiel aanvraagt in de Europese Unie fors gedaald. Vorig jaar waren het er 43 procent minder dan in 2016. Er is sprake van een trend: ook in 2016 waren er minder asielaanvragen dan in 2015. Toch blijven het er nog altijd méér dan in de jaren voordien.

Net geen 707.000 migranten hebben in 2017 asiel aangevraagd in een land binnen de Europese Unie. Zo'n veertig procent onder hen is meteen erkend als vluchteling of heeft subsidiaire bescherming gekregen.

Vooral Syriërs blijven asiel aanvragen, al vijf jaar op rij: met bijna 100.000 asielaanvragen blijven ze de grootste groep. Daarna volgen Irakezen, Afghanen en Nigerianen, met telkens ruim 40.000 aanvragen.