Vertrouwelijke documenten Australische regering duiken op in verkochte archiefkasten  

In oude archiefkasten van de Australische regering, die tweedehands verkocht werden, bleken nog vertrouwelijke documenten te zitten. De papieren kwamen in het bezit van de openbare omroep ABC, die er al details over uitbracht. Ondertussen heeft de geheime dienst de documenten in beslag genomen.

Op een veiling in Canberra werden oude meubelen van de regering verkocht, waaronder twee archiefkasten die op slot waren. Niemand kon de sleutels vinden, dus de (onbekende) nieuwe eigenaar kreeg de kasten voor een zacht prijsje. Na enkele maanden boorde hij de sloten eruit, en ontdekte hij duizenden pagina's met geheime documenten van de regering.

De documenten bevatten vertrouwelijke informatie over de werking van 5 verschillende regeringen over een periode van bijna 10 jaar. Sommige papieren hebben een markering "top secret", andere "AUSTEO", wat betekent dat ze alleen bestemd zijn voor Australische ogen. 

Bewuste vertraging voor asielzoekers

De vinder van de papieren gaf ze door aan de Australische openbare omroep ABC (Australian Broadcasting Corporation). Die heeft op basis van de zogenoemde "Cabinet Files" al verschillende berichten kunnen uitbrengen. Zo blijkt uit de documenten dat de toenmalige minister van immigratie in 2013 vroeg dat de veiligheidscontroles van asielzoekers vertraagd werden, zodat velen van hen hun deadline zouden missen. Daardoor konden ze geen asiel krijgen in Australië.

Kluizen

ABC heeft een akkoord gesloten met de regering: eerst werden alle documenten in kluizen opgeborgen in de gebouwen van ABC. Vandaag is de geheime dienst die kluizen gaan ophalen bij vestigingen van de openbare omroep in Canberra, Melbourne en Brisbane.

De Australische premier Malcolm Turnbull heeft al aangekondigd dat degenen die verantwoordelijk zijn, daar een zware prijs voor zullen betalen. Normaal gezien worden regeringsdocumenten in Australië 20 jaar in het geheim bewaard. Daarna worden ze vrijgegeven, nadat ze zwaar bewerkt zijn.

Meest gelezen