Video player inladen ...

Bobcampagnes werpen vruchten af: nog nooit zo weinig bestuurders betrapt op rijden onder invloed

De winterbobcampagne zit erop. In de afgelopen 8 weken hebben meer dan 438.000 bestuurders een ademtest moeten afleggen. Bij maar 2,1 procent van de bestuurders - 9.219 in totaal - was de test positief.  Sinds de start van de bobcampagnes in 1995 zijn nooit zo weinig bestuurders betrapt op rijden onder invloed.

Het is al het vijfde jaar op rij dat het aantal bestuurders dat bij een alcoholcontrole positief blaast, daalt. "Het lijkt erop dat steeds meer mensen begrijpen dat drinken en rijden niet samengaan", zegt Stef Willems van het Vias Institute.  "Toch waren er tijdens weeknachten nog altijd vrij veel controles met positieve resultaten. 6 procent van de bestuurders bleek toen te rijden onder invloed. Dat is meer dan tijdens het weekend."

Les voor de toekomst

Uit de cijfers van het aantal ongevallen in de eerste 9 maanden van 2017,  blijkt dat het aantal ongevallen met letsels tijdens weeknachten gelijk blijft, terwijl het op andere momenten gedaald is. "Hiermee gaan we in de volgende campagnes zeker rekening houden", zegt Willems. "Het aantal ongevallen terugdringen is immers een van de belangrijkste doelstellingen van de bobcampagnes.   

Positieve evolutie

In vergelijking met de allereerste bobcampagne in 1995 is het aantal bestuurders dat een positieve test aflegde 3 keer lager, terwijl er deze winter 4 keer meer controles waren. Het slechtste resultaat werd in de wintercampagne 2003-2004 genoteerd. Toen blies bijna 1 op de 10 bestuurders positief.