AFP or licensors

Britse parlementsleden verlaten Paleis van Westminster

De Britse parlementsleden stemden gisteren in met een tijdelijke verhuizing, met het oog op een dringende restauratie van het befaamde Paleis van Westminster. De werkzaamheden zouden zes jaar kunnen duren, en ongeveer vier miljard euro kosten.

Behelpen

Een nipte meerderheid van de parlementsleden, 236, stemden voor een tijdelijke verhuizing, 220 stemden tegen. Pas halverwege de jaren twintig moeten de parlementsleden het gebouw ontruimen, tot dan blijft het behelpen.

Veiligheidsrisico

Het paleis, waarvan sommige gedeelten dateren uit de Middeleeuwen, het grootste gedeelte uit de negentiende eeuw, is langzaam maar zeker uiteen aan het vallen. Er sijpelt urine door de plafonds, de oude muren verkruimelen, en er heerst permanent brandgevaar. De grootse, statige gebouwen zijn een veiligheidsrisico geworden.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Grondige structuurverandering

Over een grondige verbouwing wordt al jarenlang geruzied. Traditionalisten willen het liefst in het complex, een doolhof van gangen en kamertjes, blijven. Ook tijdens de werkzaamheden. Maar dat was de duurste optie. In plaats daarvan kozen de parlementsleden voor de goedkoopste en meest efficiënte optie: de gebouwen helemaal ontruimen, zodat het paleis een grondige struuctuurverandering kan ondergaan.

Waarheen?

Waar het parlement, het Lagerhuis én het Hogerhuis, tijdelijk een onderkomen zal vinden, is nog niet duidelijk. Mogelijk verhuist het naar het Elizabeth II-Centrum, een congressencentrum uit de jaren tachtig op een steenworp van het Paleis van Westminster. De Central Methodist Hall, de negentiende-eeuws bouwerk daar vlakbij, is een andere mogelijkheid.

Politiek theater

Sommigen vrezen dat de verhuizing naar een nieuwe omgeving het begin zal zijn van een andere politieke cultuur. "Wij geven vorm aan onze gebouwen, en dan geven de gebouwen vorm aan ons," zei Winston Churchill ooit. Het Paleis van Westminster is altijd een arena geweest voor het theater dat de Britse politiek in heel hoge mate is. Zullen discussies in een halfrond nog altijd de scherpe, soms heel persoonlijke en heftige debatten opleveren, zoals de op confrontatie gebouwde plenaire vergaderzaal in het huidige lagerhuis?