Delegatie Noord-Koreaanse atleten komt aan in Zuid-Korea

Goed een week voor de start van de olympische winterspelen in Pyeongchang, hebben tien atleten uit Noord-Korea voet gezet op Zuid-Koreaanse bodem. 12 ijshockeyspeelsters zijn al sinds vorige week in het olympisch dorp. Vandaag komen daar zes skiërs, twee kunstschaatsers en twee shorttrackers bij.  

Noord-Koreaanse vlaggen wapperen op Zuid-Koreaans grondgebied, 't is een zeldzaam zicht.  Op de luchthaven van Yangyang, zo'n 200 kilometer van de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, is zopas het tweede deel van het Noord-Koreaanse olympische team aangekomen. Gepakt en gezakt zullen de tien atleten en hun begeleiders nu per bus naar het olympisch dorp vertrekken.  

Afscherming en controle

Ook al gaan de beelden van hun aankomst de wereld rond, toch moeten journalisten zich niet veel illusies maken: de Noord-Koreaanse atleten zullen zorgvuldig weggehouden worden van de pers. Dat vermoedt correspondent Jeroen Visser in het Radio 1-programma "De ochtend".

Ook rond hun beveiliging zijn er strikte afspraken gemaakt met Zuid-Korea. Het regime van Kim Jong-un zal alles doen om te verhinderen dat een olympiër zou overlopen, want zo'n gezichtsverlies kan Noord-Korea zich absoluut niet permitteren.

Volgens Jeroen Visser zorgt de komst van de Noord-Koreaanse atleten voor gemengde gevoelens in Zuid-Korea. Iedereen is het wel eens dat de Noord-Koreaanse deelname aan de Spelen van groot symbolisch belang is. Mensen zijn opgelucht dat er weer gepaat wordt tussen beide landen. Maar ook al hopen politici dat dit het begin is van een nieuwe dialoog, zijn Noord- en Zuid-Korea formeel landen in oorlog.