Duitse metaalarbeiders voeren actie voor loonsverhoging en recht op 28 urenweek

In Duitsland voeren tienduizenden arbeiders uit de industrie actie voor meer loon en het recht om tijdelijk over te schakelen op een 28 urenweek. De stakingsactie is een initiatief van IG Metall, de grootste vakbond van het land. De bond verwacht dat in ruim 260 bedrijven het werk zal worden neergelegd.

De stakingsacties begonnen gisteren. Zo'n 70.000 arbeiders in 80 bedrijven legden het werk neer volgens IG Metall, met daarbij grote bedrijven als vrachtwagenbouwer MAN en auto-onderdelenfabrikant ZF Friedrichshafen. De stakingen lopen niet overal tegelijk. Het is de verwachting dat tegen morgen, de laatste dag van de acties, zo'n 260 bedrijven zullen deelgenomen hebben. Ook bij Volkwagen, Daimler en Porsche zal gestaakt worden.

Een staking van dergelijke omvang is erg uitzonderlijk in Duitsland. Volgens schattingen zullen de acties de getroffen bedrijven samen ruim 60 miljoen euro per dag kosten. De werkgevers vechten de stakingen aan in de rechtbank en zijn van plan om schadevergoedingen te eisen.

Minder uren

Zowel de vakbond als de werkgevers laten de deur wel open voor verder overleg. IG Metall wil een loonsverhoging van 8 procent gespreid over 27 maanden voor 3,9 miljoen metaalarbeiders en ingenieurs. Daar is ruimte voor door de goede economische toestand, zo klinkt het. De werkgevers boden eerder aan om te gaan tot 6,8 procent.

De vakbond wil ook dat werknemers het recht krijgen om tijdelijk over te schakelen op een 28 urenweek als ze dat wensen (in plaats van de 35 urenweek). Wie dat doet om te zorgen voor de kinderen of een zorgbehoevende ouder, zou een compensatie krijgen voor het loonverlies in het voorstel van de vakbond.

De werkgevers zien dat idee niet zitten, ze vinden het discriminerend tegenover arbeiders die nu al werken met flexibele contracten zonder dat ze ondersteuning krijgen. Ze vrezen ook dat bedrijven in de problemen zullen komen om het werk rond te krijgen als werknemers minder uren gaan kloppen. De arbeidsmarkt in Duitsland is behoorlijk krap. De werkloosheid staat met 5,4 procent historisch laag.