Video player inladen ...

Franse klimster die gered werd van "Killer Mountain": "Ik had hallucinaties"

De Franse klimster Elisabeth Revol (37) is terug in Frankrijk, nadat ze werd gered van de Pakistaanse berg Nagna Parbat, die de bijnaam "Killer Mountain" heeft. Haar Poolse klimpartner moest ze achterlaten. Ze vertelt in een interview met AFP hoe verschrikkelijk en pijnlijk dat was. 

Revol was de eerste vrouw die de 8.126 meter hoge berg Nagna Parbat in de winter zonder zuurstof en een sherpa zou bedwingen. Haar klimpartner Tomek Mackiewicz had al zes pogingen achter de rug. "We stonden nog geen seconde op de top", zegt ze. "We moesten ons haasten om terug af te dalen." De weersomstandigheden waren te slecht om lang te treuzelen. 

Toen liep het mis. Mackiewicz zei na een tijdje dat hij niets meer kon zien. Hij had een oogontsteking. "Op een gegeven moment kon hij niet meer ademen. Hij nam de bescherming voor zijn mond af en begon te bevriezen. Zijn neus werd wit en dan zijn handen en zijn voeten. Ze probeerden elkaar warm te houden, maar Mackiewicz zijn toestand werd erger. Op een gegeven moment bloedde hij uit zijn mond door de hoogteziekte.

Lijdensweg

Revol kon een bericht sturen naar de hulpdiensten, maar zij vroegen haar om tot 6.000 meter af te dalen. Ze liet Mackiewicz achter met de belofte dat het reddingsteam hem zou komen halen. "Het was verschrikkelijk en pijnlijk om hem achter te laten", zegt ze. Maar haar lijdensweg was nog niet voorbij. Ze moest nog een nacht in de vrieskou doorbrengen. "Ik had hallucinaties", vertelt ze. "Ik beeldde me in dat mensen me warme thee kwamen brengen. Een vrouw vroeg me of ze mijn schoen mocht hebben en ik deed automatisch mijn schoen uit en gaf hem aan haar. Toen ik 's ochtends wakker werd had ik enkel een sok aan."

Ze hoorde de helikopters die haar zouden redden, maar door de slechte weersomstandigheden konden ze haar niet bereiken. Ze zette de afdaling voort met natte handschoenen en bevroren voeten. Ze slaagde erin om een van de kampen te bereiken, waar ze kon gered worden. De reddingsactie naar Mackiewicz werd afgeblazen. De kans is klein dat hij nog leeft. 

Revol wordt momenteel verzorgd in een Frans ziekenhuis. Haar handen en linker voet raakten bevroren. Dokters onderzoeken nu of die nog gered kunnen worden. 

Op de vraag of ze nog opnieuw gaat klimmen, antwoordt ze: "Ik denk het wel. Ik heb dat nodig."