Video player inladen...

Google investeert 250 miljoen euro in Bergen

Onder het toeziend oog van premier Charles Michel (MR) en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) heeft technologiegigant Google een nieuwe zonnecentrale geopend naast het datacentrum van Saint-Ghislain bij Bergen. Het datacentrum wordt ook fors uitgebreid. Het gaat om een investering van 250 miljoen euro.

Toen het datacentrum opende in 2009, was het het eerste van Google in Europa.  Het datacentrum verwerkt al het internetverkeer dat via Google passeert, zoals Gmail, Youtube, Google Drive en toepassingen van Android.  Met deze uitbreiding toont Google dat het sterk gelooft in ons land als hub voor hun serverinfrastructuur.

Uitbreiding is opsteker voor ons land

De investering is een opsteker voor premier Michel, die net terug is van Moskou, waar hij een ontmoeting had met Russisch president Poetin. “De digitale wereld verandert voortdurend. Ik zie dat België een land is dat steeds aantrekkelijk wordt voor grote investeerders als Google. Deze nieuwe investering is uitstekend nieuws voor Wallonië en België op gebied van jobcreatie”, aldus de premier.  

Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo vindt deze investering vooral belangrijk om de nodige digitalisering te realiseren. "België heeft alle troeven om  een digitale voortrekkersrol te spelen in Europa. Om daarin te slagen, moeten we ons blijven inspannen en de omschakeling naar een digitale economie maken. Deze investering is een belangrijke stap om onze ambitie waar te maken”, zegt De Croo.

Geloof in hernieuwbaar energie

Naast de uitbreiding van het datacentrum komt er ook een nieuwe zonnecentrale met 10.500 zonnepanelen. De installatie is goed voor 2.9 Gigawattuur aan propere energie. De bouw van deze installatie kostte 3 miljoen euro. De zonnecentrale heeft een oppervlakte van 4 hectare en staat op de site van Google in Saint-Ghislain.

Voor de koeling van de servers gebruikt Google water van het nabij gelegen kanaal Nimy-Blaton-Péronnes. Het bedrijf gelooft ook sterk in hernieuwbare energie. Sinds 2007 is het CO2-neutraal en vorig jaar werd het 100 % energieneutraal. Alle energievoorzieningen komen dus van windmolens en zonnepanelen.

Tweede investering in vijf jaar tijd

Het is de tweede uitbreiding van Google. In 2013 realiseerde het bedrijf al een eerste uitbreiding die 300 miljoen euro kostte. Na de investering die vandaag werd aangekondigd, zal Google in totaal meer dan 1 miljard euro in ons land hebben gepompt.

Op de site in Saint-Ghislain werken 350 mensen. Het zijn vooral ingenieurs en mensen met een ICT-profiel, technische profielen dus. “Het zijn profielen die we moeilijk vinden”, zegt Thierry Geerts van Google. Het bedrijf wil samenwerken met hogescholen om jongeren met een technische profiel aan te trekken.

Hoeveel jobs deze investering rechtstreeks zal opleveren, is nog niet duidelijk. Minister De Croo schat wel dat er 1.200 jobs extra gecreëerd zullen worden voor de aanbouw van de uitbreiding.