India wil ziekteverzekering betaalbaar maken voor minstens 100 miljoen gezinnen

Met een verkiezingsjaar op komst, heeft de Indiase regering extra geld uitgetrokken om de ontwikkeling van het achtergebleven platteland op te krikken. Een onderdeel daarvan is een ziekteverzekering voor meer dan honderd miljoen arme gezinnen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Minister van Financiën Arun Jaitley heeft een erg ambitieuze begroting opgesteld. Opvallend is de sociale inslag. Zo wil de regering meer dan vijf miljoen betaalbare woningen voor armen bouwen, krijgen die een hoeveelheid gratis gas om te koken en zal Delhi ook een speciale ziekteverzekering voor armen uitbouwen.

Dat laatste zou ten goede komen aan 100 miljoen gezinnen, ongeveer 500 miljoen mensen. Die zouden tot een maximum van meer dan 7.000 euro per gezin per jaar gratis medische zorg krijgen. Hoe het systeem precies zal werken, is echter nog niet duidelijk. Er zouden ook maatregelen komen om het inkomen van de boeren te verbeteren.

Critici merken op dat de regering zich met die maatregelen populair wil maken met het oog op de komende parlementsverkiezingen. Die vinden plaats in maart volgend jaar. De regering van premier Narendra Modi staat nu onder invloed van de centrumrechtse hindoe-nationalistische partij BJP.

Op dit ogenblik vallen honderden miljoenen Indiërs buiten het zorgsysteem, waarbij ziekenhuizen vaak erg hoge facturen aanrekenen en vaak armen weigeren.

Wat ook de beweegredenen zijn, het is opvallend dat India werkt aan een uitbreiding van de ziekteverzekering op een ogenblik dat de Amerikaanse regering die in eigen land net zou willen afbouwen. Overigens werkt ook de regering in Indonesië aan een ziekteverzekering waarbij tegen volgend jaar alle 260 miljoen inwoners verzekerd zouden zijn. Ook daar hebben veel armen het erg moeilijk om medische zorg te betalen.

Minister van Financiën Arun Jaitley heeft een erg ambitieuze begroting Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.