Video player inladen ...

Januari was een sombere maar warme wintermaand

De zon scheen in ons land maar 26 uur en 59 minuten en dat is de helft van in een normale maand januari. De gemiddelde temperatuur was wel hoog.

We kregen in ons land de zon maar 26 uur en 59 minuten te zien in januari. Dat is maar half zo veel als in een normale maand januari. Dat blijkt uit cijfers van het KMI. In een gemiddelde maand januari schijnt de zon meer dan 58 uur. Het is van 2004 geleden dat er zo weinig uren zonneschijn waren, toen 33 uur en 43 minuten. Bijna 27 uur is nog geen record, want in januari 1935 was het nog net iets somberder.

Januari, de tweede maand van de meteorologische winter, is gemiddeld gezien de koudste maand van het jaar. Januari 2018 was wel een uitzonderlijk zachte maand, met gemiddelde temperaturen van 6 graden. Hoger dan de normale 3,3 graden. Er was amper één dag/nacht waarop het in Ukkel heeft gevroren, licht met -0,2 graden. Dat is een record.

Januari was geen uitzonderlijk natte maand. In Ukkel viel 80,8 mm tegen 76,1 mm normaal. Wel waren er zeer abnormaal veel onweersdagen. Zeven, tegen 3,1 normaal.