Video player inladen ...

Klimatoloog Wim Thiery: "Kaapstad kreunt niet voor de laatste keer"

In de Zuid-Afrikaanse miljoenenstad Kaapstad is al maandenlang geen druppel regen gevallen, waardoor ze als eerste grootstad ter wereld zonder water dreigt te vallen. "En de modellen voorspellen dat de verdroging er substantieel zal zijn."

Klimatoloog Wim Thiery van de VUB kent Afrika: hij werkte aan een project aan het Victoriameer om er beter stormen te kunnen voorspellen. Momenteel doet hij onderzoek in Uganda.  

Klimaatverandering

Er zijn twee regio’s in de wereld waar de klimaatmodellen eensluidend over zijn. Dat zijn het Middellandse Zeegebied en de regio rond Kaapstad. “Op sommige plaatsen in de wereld is er redelijk wat onzekerheid over hoe neerslag gaat veranderen. Dat is niet zo voor deze gebieden”, zegt Thiery, “de modellen voorspellen dat de verdroging er substantieel zal zijn”.

In een toekomstig warmer klimaat zullen deze droogtes vaker voorkomen en zullen ze intenser zijn

Wim Thiery, klimatoloog VUB

“De droogte van vandaag komt volgens de statistieken slechts 1 keer om de 100 jaar voor. Maar in een toekomstig warmer klimaat zullen deze droogtes vaker voorkomen en ze zullen intenser zijn”.  

Weerkerend fenomeen

In Kaapstad weten ze al langer hoe laat het is. Het is al het derde jaar op rij dat er zo’n droogte is in de regio. De vraag is of die van dit jaar erger is omdat er de vorige jaren de invloed was van El Niño, een terugkerend weerfenomeen dat tot een extra opwarming leidt.  Maar er zijn naast het weer ook andere factoren die de waterschaarste in de hand hebben gewerkt. Er is de bevolkingsexplosie, de snelle economische groei, een gebrekkige planning en de komst van dorstige invasieve planten.  

Watergezant Ovink

De Nederlandse watergezant Henk Ovink reist de wereld rond om met andere experts landen met hun waterhuishouding te helpen. "We zullen steeds vaker te maken met te weinig of te veel water," zegt hij in De Wereld Vandaag op radio 1,  "Nu al zijn er miljoenen vluchtelingen door de droogte en die stroom gaat nog toenemen. Mensen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten, noem maar op." Ovink wijst op het aandeel van de landbouw in het watergebruik: 70 tot 80 procent. En op de verspilling door een gebrek aan onderhoud. "In sommige steden is er waterverlies van 10 tot 20 procent. Daar valt nog veel te doen en nog veel te besparen".