Michel wil wetsontwerp woonstbetredingen aanpassen

Premier Charles Michel (MR) heeft tijdens het vragenuurtje in de Kamer aangekondigd dat hij het wetsontwerp over de woonstbetredingen door de politie op zoek naar illegalen wil aanpassen.

Het wetsontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaf de politie de mogelijkheid om woningen binnen te vallen van mensen die mogelijk illegale vluchtelingen zouden herbergen. Een toelating van een onderzoeksrechter zou hiervoor volstaan.

Het ontwerp oogstte meteen een storm van protest. Het ontwerp zou juridisch niet goed onderbouwd zijn of zelfs ongrondwettelijk. De onderzoeksrechters zelf uitten kritiek en zelfs binnen de MR en Open VLD waren er proteststemmen.

Delicate balans

Premier Michel trok daarom het wetsontwerp naar zich toe en hij gaf daarbij nu meer uitleg.  Hij zei dat het zeker niet de bedoeling is van de regering om de rechtstaat te ondergraven, maar dat de regering ook een manier wil vinden om een efficiënt terugkeerbeleid van illegalen te organiseren.

"In heel veel gevallen willen de vluchtelingen die worden opgevangen hier geen asiel aanvragen. Daarnaast zijn er vluchtelingen van wie de asielaanvraag is geweigerd, maar die toch hier blijven. Bovendien is er een Europese richtlijn die de lidstaten aanmoedigt een efficiënt terugkeerbeleid te voeren en de regering wil zo'n efficiënt terugkeerbeleid invoeren", zei Michel.

"We moeten altijd zorgen voor een delicate balans. Aan de ene kant wllen we humaan zijn, maar aan de andere kant moeten we ook duidelijk zijn over de implementatie van de regelgeving", aldus Michel. "Dit wetsontwerp is er maar gekomen omdat alle andere pogingen om tot een effectief terugkeerbeleid te komen mislukt zijn."

Opmerkingen bestuderen

Michel merkt op dat de Raad van State het ontwerp niet ongrondwettelijk heeft genoemd en zegt bereid te zijn om rekening te houden met juridische of administratieve opmerkingen, onder meer die van de onderzoeksrechters.

Daarom wil Michel als premier de tijd nemen om naar alle opmerkingen te luisteren en daarover verslag uit te brengen bij de regering en het parlement. Hij voegde eraan toe dat het wetsontwerp in geen geval het principe in vraag stelt dat de opvang van mensen om humanitaire redenen geen misdrijf is.