Videospeler inladen...

De Block wil overvloedige gebruik van slaap- en kalmeermiddelen een halt toeroepen

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) lanceert vandaag de campagne "Slaap- en kalmeermiddelen, denk eerst aan andere oplossingen". De bedoeling van de campagne is zorgverleners en patiënten beter bewust te maken van de risico’s van slaap- en kalmeermiddelen en om gezondere alternatieven onder de aandacht te brengen.  

In 2016, het meest recente jaar waarvoor cijfers beschikbaar zijn, gingen in het totaal 460 miljoen dosissen slaap- en kalmeermiddelen over de toonbanken van de apotheken. Dat komt neer op 1,26 miljoen per dag, oftewel een dagelijkse dosis voor 1 op de 9 Belgen. Bij ouderen ligt het verbruik het hoogst. Binnen Europa zijn we de "kampioenen" in het gebruik van slaap- en kalmeermiddelen.

Minister De Block wil daar met een nieuwe campagne verandering in brengen. "Slaap- en kalmeermiddelen bieden geen duurzame oplossing, ze werken enkel in op de symptomen", zegt ze. "Bovendien zijn er belangrijke risico’s aan verbonden, zoals verslaving en concentratieproblemen. Met deze campagne willen we patiënten en zorgverleners aanzetten om minder snel voor een pilletje te kiezen maar tijd en moeite te investeren in een structurele aanpak."

"Gezonde voeding, voldoende beweging, een regelmatig slaappatroon, genoeg ontspanning en een evenwichtig werkritme: dat zijn de beste remedies tegen slaap-, stress- of angstproblemen."

Videospeler inladen...

Wat houdt de campagne in?

De Block wil niet volledig af van slaapmiddelen en zegt dat ze zeker nut kunnen hebben voor sommige patiënten, als ze gebruikt worden in beperkte mate en voor een beperkte periode. Nu zijn ze vaak de enige behandeling en worden ze langdurig gebruikt.

Om zorgverleners te helpen om hun patiënten te begeleiden naar een langetermijnaanpak van slaap-, angst- en stressklachten, zijn er verschillende instrumenten ontwikkeld:

  • Een digitaal hulpmiddelenboek voor artsen en apothekers, met daarin talrijke adviezen en praktische tools rond het correct gebruik van slaap- en kalmeermiddelen en manieren om te ontwennen bij verslaving
  • Een e-learning module
  • Sensibilisatiemateriaal, zoals een praktische fiche met richtlijnen voor artsen en affiches en brochures voor in de wachtkamer of apotheek

In komende dagen ontvangen alle huisartsen, apothekers en ziekenhuisdirecties een pakket met campagnemateriaal.  Er is ook een website opgezet: www.slaapenkalmeermiddelen.be.

Meest gelezen