Videospeler inladen...

Omstreden Poolse Holocaustwet goedgekeurd

Na de Kamer vorige vrijdag heeft nu ook de Poolse Senaat de wet goedgekeurd die het verbiedt de Polen te beschuldigen van medeplichtigheid aan de Holocaust. De Israëlische regering noemt dat "geschiedenisvervalsing".

Tijdens de Holocaust was de helft van alle Joodse slachtoffers, zes miljoen in totaal, Pools. Vóór 1939, het jaar dat de nazi's Polen binnenvielen, had het land de grootste Joodse gemeenschap in Europa. Nagenoeg heel die gemeenschap werd uitgeroeid, vermoord in de concentratiekampen of bij pogroms.

Drie jaar cel

In de meeste gevallen waren de moordpartijen het werk van Duitsers, maar niet altijd. Het is een historisch feit dat tienduizenden Polen met de Duitsers hebben meegewerkt en actief aan de moordpartijen deelnamen.  Soms hadden Poolse buren een belangrijk aandeel in de vervolgingen. Dat openlijk zeggen, is voortaan strafbaar in Polen. Wie dat toch doet, kan maximaal drie jaar gevangenisstraf oplopen.

Copyright 2015 Demotix, all rights reserved.

"Poolse dodenkampen"

De wet verbiedt het ook om voortaan nog te spreken over "Poolse dodenkampen".  In het huidige Polen (waarvan een deel in het westen tot na de Tweede Wereldoorlog deel uitmaakte van Duitsland) bevindt zich een aantal beruchte vernietigingskampen: Auschwitz-Birkenau, Treblinka, Sobibor. Ze werden gebouwd door de nazi's, en de Poolse regering argumenteert dat de term "Poolse dodenkampen" betrokkenheid van de Polen impliceert.

Geschiedenis herschrijven

Internationaal krijgt de Poolse regering veel kritiek. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft er bij de Poolse regering op aangedrongen om de wet te herzien. De Israëlische eerste minister Netanyahu beschuldigde de Polen er vorig weekend van dat ze de geschiedenis willen herschrijven.

Historische "waarheid"

De Poolse president Andrzej Duda, die de wet nog moet ondertekenen, lijkt niet van plan aan de internationale druk toe te geven. Tijdens een televisie-interview gaf hij al aan dat zijn land het recht heeft "de historische waarheid te verdedigen".

Meest gelezen