"Kerncentrales langer openhouden zal nauwelijks voordeliger zijn"

Twee kerncentrales langer openhouden zal nauwelijks voordeliger zijn dan alle kerncentrales zoals gepland sluiten in 2025. Dat zeggen Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace op basis van een nieuwe studie die ze hebben laten uitvoeren door het wetenschappelijke onderzoekscentrum Energyville.

In 2025 moeten normaal gezien alle kerncentrales dicht, maar de industrie en de N-VA zijn bezorgd dat de elektriciteitsprijzen daardoor te veel zullen stijgen. De kwestie veroorzaakt al een tijdje discussie binnen de regering. De N-VA  wil twee kerncentrales 10 jaar langer openhouden en houdt daarom voorlopig het Energiepact tegen, het langverwachte plan dat de energietoekomst van ons land zonder kernenergie moet vastleggen.

Een van de argumenten van de voorstanders van het langer openhouden van de kerncentrales is een onderzoek van het wetenschappelijke studiecentrum Energyville van begin vorig jaar. In die studie stond dat het zo'n 600 miljoen euro per jaar goedkoper zou zijn om twee centrales open te houden. 

De studie die Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace hebben besteld bij Energyville, is in feite een update van de vorige studie. "We hebben de cijfers laten actualiseren met de jongste evoluties in de gasprijs en de daling van de kostprijs van hernieuwbare energie", zegt Mathias Bienstman van Bond Beter Leefmilieu in "De ochtend". De studie houdt er ook rekening mee dat de centrales soms tijdelijk buiten strijd zullen zijn.

"Duidelijkheid nodig om investeringen op gang te trekken"

Het resultaat is dat het prijsvoordeel een stuk minder wordt, nog 235 miljoen euro per jaar in 2030. Tegen 2040 is het voordeel helemaal weggewerkt. "Er is nauwelijks voordeel. De gemiddelde consument zou amper 1,5 euro uitsparen per maand, maar daartegenover staat wel het nucleaire risico dat wordt gerekt", zegt Bienstman.

"Die centrales 10 jaar langer openhouden, lost weinig op. Uiteindelijk moet je ze toch vervangen in 2035 en voor de kostprijs voor de consument maakt het geen groot verschil. Sterker, als de gasprijzen minder stijgen dan voorzien in deze studie, dan is het zelfs mogelijk dat een kernuitstap goedkoper wordt."

Bienstman roept de regering op om snel duidelijkheid te brengen. Om de capacitieit van de kerncentrales te vervangen, zijn dringend nieuwe investeringen nodig, onder meer in gascentrales. "Duidelijkheid is nodig om die investeringen op gang te trekken", luidt het.

Meest gelezen