Onteigeningsprocedure Gentse bibliotheek: vorige eigenaar terrein bijt in het zand

Het Gentse hof van beroep heeft de onteigeningsprocedures rond De Krook beslecht, de nieuwe Gentse stadsbibliotheek. Nv VOP, de vroegere eigenaar van de grond waarop onder meer een sportcentrum stond, wilde minstens 150 miljoen euro krijgen, maar moet nu zelfs een deel van de onteigeningsvergoeding terugbetalen die eerder was toegekend.

Het doek lijkt definitief te vallen over de onteigeningsprocedure voor de nieuwe Gentse stadsbibliotheek.  Die heeft jarenlang aangesleept omdat nv VOP, de vorige eigenaar van de grond, een procedure had opgestart tegen de stad Gent, het stadsontwikkeluingsbedrijf sogent en cvba Waalse Krook. De projectontwikkelaar wilde opnieuw in het bezit van de grond komen, of een naar eigen zeggen passende compensatie krijgen. Volgens de nv VOP was de onteigening onwettig verlopen.

In 2014 lag de bouwwerf voor de nieuwe bibliotheek noodgedwongen enkele weken stil na een vonnis van de rechtbank van eerste aanleg, die had geoordeeld dat de onteigening onvoldoende gemotiveerd was. Het hof van beroep heeft nu de eerdere vonnissen in eerste aanleg vernietigd en stelt dat de onteigende partijen wel degelijk goed geïnformeerd waren. 

Sterker nog: de onteigeningsvergoeding wordt vastgelegd op 5,57 miljoen euro. Dat is zowat 1 miljoen minder dan de vergoeding die eerder was vastgelegd. De nv VOP zal dit bedrag moeten terugbetalen aan sogent.

De vorige eigenaar van de grond kan wel nog in beroep gaan bij het Hof van Cassatie, maar dan alleen als er procedurefouten zijn begaan.