Video player inladen ...

27 jaar cel voor Wevelgemse ex-diaken Ivo Poppe

De voormalige diaken uit Wevelgem Ivo Poppe heeft op zijn assisenproces in Brugge  27 jaar cel gekregen. Het parket vroeg levenslang, maar de jury hield rekening met verzachtende omstandigheden. Poppe is schuldig aan de moord op vijf mensen, onder wie z’n eigen moeder en schoonvader. Hij verklaarde altijd dat hij zieke mensen uit hun lijden wilde verlossen.

Volgens het openbaar ministerie was er geen sprake van verzachtende omstandigheden. Het parket viel vooral over de geniepige manier waarop de 61-jarige Poppe tewerk ging. "Als je het heimelijk karakter waarmee hij de seriemoorden pleegde koppelt aan de dubbele vertrouwensfunctie als enerzijds diaken en anderzijds verpleger, kan je gewoonweg geen verzachtende omstandigheden aannemen."

"In Wevelgem vond iedereen Poppe een goede, dienstbare man. Maar dat was een façade. Hij deed zo omdat iedereen hem zou vertrouwen, zodat hij al deze moorden zou kunnen plegen en onder de radar blijven."

Iedereen vond Poppe een goede, dienstbare man. Maar dat was een façade omdat iedereen hem zou vertrouwen.

Openbaar aanklager

"Het risico op nieuwe moorden zit in Poppe"

De openbaar aanklager noemde Poppe ook een manipulator. "Hij zegt dat hij spijt heeft, maar eigenlijk is er een manifest gebrek aan schuldbesef. Dit is geen oprecht berouw, maar zelfbeklag. Hij heeft geen spijt over wat hij zijn slachtoffers aandeed. Hij genoot ervan om ze van kant te maken."

De kans dat Poppe hervalt is volgens de procureur bijzonder groot. "Hij heeft al drie keer beloofd om ermee te stoppen, maar heeft die belofte al drie keer gebroken. Nu zal hij dit een vierde keer beloven. Maar hoe geloofwaardig is de belofte van deze seriemoordenaar?"

"Zelden zo'n brave man op die stoel gezien"

"Hebben wij de voorbije weken hetzelfde proces gevolgd?", vroegen de advocaten van Poppe zich luidop af na het pleidooi van het openbaar ministerie. Volgens hen "bulkt dit dossier van de verzachtende omstandigheden". Hij kwam nooit in contact met justitie en politie, maar vooral: hij heeft ontzettend veel betekend voor de maatschappij en voor anderen. "We hebben het de voorbije weken verschillende keren gehoord: Ivo stond altijd klaar voor anderen, soms ten koste van zichzelf", aldus meester De Reuse. Volgens hem vormt Poppe geen gevaar voor de maatschappij. "Hij is al jaren aan het werken aan zichzelf."

De advocaat had het ook nog eens over de complexe persoonlijkheidsstructuur van Poppe. "Iedereen is het kind van zijn omgeving. En als kind kies je niet waar je wieg staat en hoeveel liefde je krijgt van je ouders. Poppe had een tirannieke vader. En die cruciale opvoedingsjaren hebben een stempel gedrukt op zijn ganse leven. Met goeie kanten: dankzij zijn persoonlijkheidsstructuur heeft hij tientallen mensen geholpen. Aan de andere kant: hij verloor zichzelf in de ander, hij wou het goede doen, maar heeft de grenzen van het toelaatbare overschreden."

Hij verloor zichzelf in de ander. Hij wou het goede doen, maar heeft de grenzen van het toelaatbare overschreden.

Filip De Reuse, advocaat Ivo Poppe

De Reuse ontkende ook dat Poppe geen spijt zou hebben. "Als hij dat niet zou hebben, zoals het parket nu zegt, dan zouden we hier niet zitten. Dan zou hij nooit naar een psycholoog gegaan zijn. Als hij een koele killer was, dan had hij al de feiten zomaar naast zich naar gelegd. Maar hij ging eraan kapot."

"Dit is toch geen Marc Dutroux of Ronald Janssen"

De verdediging vroeg een straf onder de 15 jaar. "Dit is toch geen Marc Dutroux of Ronald Janssen aan wie je een levenslange straf moet geven. Geef die man een kans om terug goed te kunnen doen voor de mensen in Wevelgem. Ze laten hem daar niet vallen."

De jury hield rekening met verzachtende omstandigheden. Poppe heeft een blanco strafblad, zijn jeugdjaren hebben zeer slechte indrukken op hem nagelaten, hij heeft een slechte gezondheid, zijn omgeving laat hem niet in de steek en er is volgens het hof weinig risico tot herval. Poppe krijgt 27 jaar. Omdat hij al drie jaar en acht maanden in voorhechtenis zit, kan hij binnen 5 jaar en 4 maanden voor het eerst vragen om vrij te komen onder voorwaarden.