Nicolas Maeterlinck

SP.A wil hoogste pensioenen bevriezen

SP.A wil dat de hoogste pensioenen worden bevroren, dat zegt partijvoorzitter John Crombez in Het Laatste Nieuws. Het geld dat daarmee uitgespaard wordt, wil hij gebruiken om de laagste pensioenen te verhogen.

Op de nieuwjaarsreceptie van SP.A lanceerde Crombez het voorstel dat "wie genoeg gewerkt heeft, minstens 1.500 euro pensioen verdient". Dat kost natuurlijk geld, nu maakt Crombez bekend waar hij dat geld wil halen. Door de hoogste pensioenen te bevriezen, kunnen de laagste pensioenen omhoog.

Parlementairen, rechters en topambtenaren krijgen volgens Crombez 6.500 euro pensioen per maand. Als die pensioenen bevroren worden, gaan ze minder snel of zelfs helemaal niet omhoog bij indexeringen. Met de bevriezing denkt Crombez 780 miljoen euro per jaar te kunnen gebruiken om de laagste pensioenen op te krikken.

Onder de hoogste pensioenen verstaat Crombez iedereen die meer dan 3.000 euro per maand krijgt (bruto), het zou gaan om ongeveer 100.000 mensen.