Video player inladen ...

Britse minister is te laat en biedt ontslag aan: "Every inch a gentleman"

Opschudding in het Britse Hogerhuis: minister Lord Bates van Internationale Ontwikkeling was niet op tijd in het Huis om een vraag van barones Lister te beantwoorden. Hij bood zijn oprechte excuses aan, maar ging nog een stap verder. Hij zei dat hij de premier zijn ontslag zou aanbieden en liep prompt naar buiten. "Voor hem was dit een zaak van beleefdheid en plicht", zegt Groot-Brittanniëkenner Flip Feyten. Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) vindt dat onze politici hier nog iets kunnen van leren.

Lord Bates was op het nippertje te laat voor vragenuurtje in het Britse Hogerhuis. Dit was hem nog nooit gebeurd. "Het was altijd mijn overtuiging dat we de hoogst denkbare standaard van hoffelijkheid en respect moeten nastreven", zei Lord Bates. "Ik zak in de grond van schaamte, omdat ik niet op mijn plaats was."

"En daarom zal ik aan de premier mijn ontslag met onmiddellijke ingang aanbieden. Het spijt me." Premier Theresa May aanvaardde het ontslag van Lord Bates niet. 

Een oppositielid vraag aan een minister van de conservatieven om alstublieft te blijven zitten.

"Lord Bates is every inch a gentleman", zegt Groot-Brittanniëkenner Flip Feyten. "Voor hem was dit niet alleen een zaak van beleefdheid en van plicht. Hij omschrijft het vragenuurtje als een grondwettelijke gewoonte en dat neemt hij heel serieus. Je moet als minister antwoorden op de wettige vragen van de wetgevende macht, zegt hij. Dus om die reden moet je ook op tijd zijn."

Nadat hij gezegd had dat hij zijn ontslag zou aanbieden, liep hij meteen naar buiten, terwijl iedereen in het Huis "nee, nee, nee" riep. De vragenstelster, Labourleidster barones Smith of Basildon, reageerde meteen: "Excuses van Lord Bates zijn zeker voldoende. Het ging slechts om een klein geval van onbeleefdheid. Ieder van ons kan zich daaraan schuldig maken. Hij is de laatste minister van wie ik het ontslag wil veroorzaken."  

"Opvallend", vindt Flip Feyten. "Een oppositielid vraag aan een minister van de conservatieven om alstublieft te blijven zitten."

Jan Peumans: "Parlementsleden luisteren niet meer naar elkaar"

Ondertussen heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) gereageerd op Twitter. Hij is fan van Lord Bates en diens grenzeloze hoffelijkheid en denkt dat de voorzitter van het Vlaams Parlement Jan Peumans (N-VA) dat ook is.

En dat klopt. Peumans vindt dat de Vlaamse parlementsleden een voorbeeld kunnen nemen aan de houding van Lord Bates. "Ik vind de hoffelijkheid en het fatsoen in het Vlaams Parlement over het algemeen niet altijd zo goed", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Hij heeft geen klachten over de ministers die vragen komen beantwoorden in de plenaire vergadering. "Die zijn altijd op tijd." Bij de vorige legislatuur heeft hij minister Lieten wel even op de vingers getikt, omdat ze al eens te laat kwam, maar die heeft er daarna dan wel rekening mee gehouden. 

Waar Peumans zich wel aan stoort, is dat parlementsleden niet luisteren naar elkaar. "Ik vind het respectloos als je je iPhone of iPad bovenhaalt als iemand tegen je praat. In het parlement neemt dat alleen maar toe. Dat valt me heel erg op."

Flip Feyten: "In federaal parlement vaak het gevoel dat ik in een brasserie zit"

Flip Feyten merkt op dat in het Britse Hoger- en Lagerhuis een smartphone enkel toegestaan is om notities te bekijken, omdat je dat ook op een blaadje papier mag doen. "Maar voor de rest moet het toestel afstaan. Je mag ook niet eten en drinken in het Britse parlement. In het federaal parlement bij ons is dat wel toegestaan. Ik heb soms de indruk dat ik daar in een brasserie zit. Daar komen de minister wel vaak te laat."

In het federaal parlement komen ministers wel vaak te laat.

Flip Feyten