Stad Aalst lanceert 'Zjangsken': hij moet voorkomen dat u te veel drinkt met carnaval

Op instagram ziet "Zjangsken" het levenslicht, een carnavalesk stripfiguur dat mensen in sappig dialect oproept "om verantwoordelijk om te springen met alcohol tijdens carnaval". Het gaat om een campagne van de stad Aalst. 

Op 11 februari is het opnieuw zover: dan barst in Aalst de carnavalsgekte los die de stad dagenlang in beslag zal nemen. Traditioneel horen daar beelden bij van ladderzatte stadsgenoten.

Elk jaar lanceert de stad Aalst een campagne om zo veel mogelijk carnavalisten te overtuigen van het idee dat een plezant carnaval ook zonder alcohol kan. "Zjangsken" wordt daarbij al zes jaar gebruikt, dit jaar zal hij ook te zien zijn op Instagram. (Lees verder onder de foto.)

De borsten en rode lippenstift ten spijt is "Zjangsken" wel degelijk een man, volgens goedgeplaatste carnavalsbronnen gaat het om een voil janet: een populair symbool in de Aalsterse carnaval.

"Zjangsken" spreekt het Aalsterse dialect, om dichtbij het doelpubliek te staan: "Ik wensjen eir ne voilige carnaval! Lotj eir licht ni oitgoon", klinkt het. Vrij vertaald: "Ik wens jullie een veilig carnaval! Laat het licht niet uitgaan."