Video player inladen ...

Vier migranten kritiek na schietpartij en gevechten in Calais

Bij gewelddadige confrontaties tussen Afrikaanse en Afghaanse migranten zijn op meerdere plaatsen in Calais achttien gewonden gevallen. Vijf raakten gewond door kogels, vier van hen zijn in kritieke toestand. De Franse minister van Binnenlandse Zaken is naar Calais afgereisd.

De rellen begonnen tijdens de voedselbedeling. Migranten uit Afghanistan en Eritrea gingen elkaar te lijf, waarom is nog niet duidelijk. Bij de vechtpartij waren een honderdtal mensen betrokken. Daarna was er nog een andere schermutseling, zowat vijf kilometer verderop. Er zou geschoten zijn en er is sprake van achttien gewonden. Vijf van hen zouden schotwonden hebben. Vier van hen verkeren nog in kritieke toestand.

De politie en de gendarmerie kwamen massaal ter plaatse. De incidenten vonden plaats niet ver van de plek waar tot eind 2016 de zogenoemde jungle gevestigd was, een verzamelplaats van migranten die er wachten om te kunnen oversteken naar het Verenigd Koninkrijk.

Intussen heerst grote onrust bij de inwoners van Calais en bij automobilisten in de buurt. 

Rivaliserende smokkelbendes

"De hulpverleners die in Calais meehelpen met de voedselbedeling zijn niet verrast over de plotse uitbarsting van geweld", zegt VRT-journalist Stijn Vercruysse die ter plaatse is. 

"Sinds de sluiting van het vluchtelingenkamp in Calais zijn de levensomstandigheden voor migranten extra moeilijk. De ontvlambare situatie  wordt aangewakkerd door rivaliserende smokkelbendes die hier actief zijn."

Video player inladen ...