Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Rijzende ster Oostenrijkse FPÖ neemt ontslag

Udo Landbauer, de rijzende ster van de extreemrechtse Oostenrijkse FPÖ, legt al zijn politieke functies neer. De studentenvereniging waar hij ooit lid van was geweest, had in 1997 een antisemitisch liedboek gepubliceerd. Vorige week werd Landbauer nog verkozen in het regionale parlement van Niederösterreich.  

Vorig weekend was Udo Landbauer nog een jeune premier van de radicaal-rechtse Freiheitliche Partei Österreichs. Hij slaagde erin zich te laten herverkiezen voor het regionale parlement van Niederösterreich. 

Liedboek

Ooit was hij, in zijn studententijd, lid van de Burschenschaft Germania zu Wiener Neustadt, een studentenvereniging met uiterst rechtse sympathieën. Die publiceerde in 1997 een liedboek waarin onverbloemd werd opgeroepen tot de moord op Joden. 

Gecensureerde versie

Landbauer maakte zich sterk dat hij in 1997 nog geen lid was van de vereniging, en niet op de hoogte was van de antisemitische teksten in het liedboek. Hij had in zijn jeugd alleen maar een gecensureerde versie van het boek gezien, zei hij, waaruit de geviseerde teksten verwijderd waren. Daarom bleef hij zich verzetten tegen zijn ontslag, ook al had president Alexander Van der Bellen hem daartoe opgeroepen.

Ontslag bevestigd

Vandaag heeft de FPÖ dan toch Landbauers ontslag bevestigd. De FPÖ maakt deel uit van de Oostenrijkse regering. Bij de jongste parlements­verkiezingen in oktober haalde ze 26 procent van de stemmen.