BELGA/VERGULT

Politie controleert meer op drugs in het verkeer en dat loont 

In 2017 werden ruim meer dan 4.000 automobilisten betrapt op druggebruik. Het aantal controles op drugs door de politie is met 134 procent toegenomen op 5 jaar tijd. Het vastgestelde druggebruik steeg dezelfde periode van 1.800 naar  4.200 automobilisten. De cijfers komen van Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie.

Het rijden onder invloed van illegale drugs zoals cannabis, cocaïne, xtc en heroïne is streng verboden. De afgelopen jaren controleerde de politie daarom regelmatig chauffeurs op gebruik met een speekseltest.  Maar vorig jaar werd het aantal testen sterk opgevoerd en daardoor steeg ook het aantal vaststellingen. Bij 4.200 automobilisten werd de positief uitgevallen speekseltest gevolgd door een bloedanalyse in het labo.   

Wie wordt getest? 

De chauffeur krijgt een speekseltest indien er bij hem of bij haar een verward of zenuwachtig gedrag wordt opgemerkt, zo stelt de procedure.  Ook indien hij of zij  moeilijk kan spreken, verwijde of verengde oogpupillen heeft of bloeddoorlopen ogen. De speekseltest kan je zowat vergelijken met een zwangerschapstest, hij biedt meteen uitsluitsel over eventueel druggebruik. Is de speekseltest positief dan verlies je voor de komende 12 uur meteen je rijbewijs.

Niet alle speekseltesten geven een positief resultaat.  Maar indien dat wèl het geval is, wordt er een bloedstaal genomen door een arts en volgt automatisch een labo-analyse.  De resultaten van de bloedtest gelden als bewijs voor de rechtbank.  In de toekomst wil Justitie werken met speekselcollectoren ipv bloedstalen. Efficiënter want sneller, de aanwezigheid van een arts is dan bijvoorbeeld niet meer nodig.   

Slikken, snuiven of roken

Wie positief scoort, moet zich voor de rechter verantwoorden.  En wie zich schuldig maakt aan rijden onder invloed loopt het risico
om een geldboete te krijgen, of een rijverbod tot maximum 5 jaar.  Wie hervalt, loopt het risico van een gevangenisstraf en, naast een hoge boete, ook het verbod om nog ooit een wagen te mogen besturen. 

Uit de analyses van het NICC bleek ook de voorkeuren van de autorijdende druggebruikers,  zo scoorde cannabis  het hoogst, gevolgd door cocaïne, amfetamines en dan opiaten.