VOKA-Limburg schrijft artsen brief "omdat sommige ziektebriefjes niet in verhouding staan tot genezingstermijn"

VOKA-Limburg heeft een opmerkelijke brief geschreven naar de Limburgse huisartsenkringen. De werkgeversorganisatie roept de artsen op om niet te kwistig om te springen met ziektebriefjes.

“Het belang van ziekteverlof is onmiskenbaar, maar we stellen vast dat in sommige gevallen er ziektebriefjes uitgeschreven worden die niet in verhouding staan tot de genezingstermijn”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Limburg. “Daarom stuurden we een brief naar de voorzitters van de Limburgse huisartsenkringen met de vraag voor blijvende aandacht bij de termijnbepaling van ziektebriefjes.”

VOKA heeft dus vooral vragen bij de soms lange tijd dat werknemers mogen thuisblijven om uit te zieken. "Niet zelden staat een doktersbezoek op maandag garant voor een ziektebriefje voor een hele week. Dit gebeurt in toenemende mate op vraag van de patiënt en dat kan en mag niet de bedoeling zijn", staat in de brief aan de artsen.   

Volgens de werkgeversorganisatie is ziekteverlof uiteraard een recht en noodzakelijk, maar soms zouden werknemers al vroeger weer aan de slag kunnen en aangepast werk kunnen verrichten.

Karikatuur

Dokter Jos Vanhoof uit Lommel en voorzitter van het Limburgse huisartsenplatform nuanceert de kritiek van de werkgevers. "Ziekteverzuim en vooral dan langdurig ziekteverzuim heeft vaak te maken met de specifieke arbeidssituatie van de patiënt en met de verhouding op de arbeidsvloer tussen werkgever en werknemer. Wat in de brief van VOKA te weinig aan bod komt is dat ziekteverzuim te maken heeft met heel veel factoren".

Dat dokters al te makkelijk op maandag zouden voorschrijven, vindt dokter Vanhoof een karikatuur.  Volgens hem zijn er trouwens heel wat controle-artsen die het voorschrijfgedrag van huisartsen opvolgen. "En er is nu al overleg met werkgevers over hoe langdurig zieken best opnieuw aan de slag kunnen."