AFP or licensors

Voorzitter Amnesty International Turkije toch niet vrij

Taner Kiliç, de voorzitter van Amnesty International Turkije blijft in de cel. Dat meldt de organisatie. Woensdag besliste een rechter dat Kiliç vrij zou komen onder voorwaarden, maar die beslissing is nu ingetrokken.

Kiliç zit al sinds juni in de gevangenis omdat hij verdacht wordt van banden met de beweging van Fethullah Gülen. Die zat volgens de regering achter de mislukte staatsgreep in juli 2016. De andere verdachten die samen met Kiliç opgepakt werden, zijn ondertussen vrij onder voorwaarden.

Woensdag besliste een rechter dat ook Kiliç tot aan zijn proces onder voorwaarden uit de gevangenis mocht. De openbaar aanklager ging echter in beroep en een rechtbank in Istanbul besloot om zijn voorlopige invrijheidsstelling in te trekken. Kiliç is overgebracht van de gevangenis in Izmir naar een politiecel. De volgende zitting in het proces vindt plaats op 21 juni.

De deur naar de vrijheid is in zijn gezicht dichtgegooid.

Volgens de secretaris-generaal van Amnesty International, Salil Shetty, is deze beslissing verschrikkelijk voor de familie van Kiliç, die gehoopt had dat hij terug naar huis kon komen. Volgens hem werd "de deur naar de vrijheid in zijn gezicht dichtgegooid". Shetty noemt het een voorbeeld van de crisis in het Turkse rechtsysteem.

Meest gelezen