Videospeler inladen...

Watertekort: zouden wij het redden met 50 liter per dag? 

De inwoners van Kaapstad staan op waterrantsoen: 50 liter per dag krijgen ze. Hoeveel water verbruikt u gemiddeld per dag? En zou u het kunnen met veel minder? Iets om over na te denken.

100 liter water per dag, exact het dubbele dus, is het gemiddelde verbruik van een Vlaming. Of dat allemaal nodig is en of je ergens zou kunnen en willen besparen, is stof voor discussie. Dit is waar je het voor verbruikt:

Videospeler inladen...

Als je alleen woont, verbruik je veel meer. Hoe meer mensen onder één dak, hoe minder water per persoon:

Daarbij moet je weten dat Vlaanderen een gebied is van waterschaarste. Dat betekent dat we volgens internationale normen weinig 'nieuw' beschikbaar water per persoon hebben. Wellicht vindt u dat het genoeg regent. Maar dit is een zeer dichtbevolkt gebied. Het aantal kubieke meters neerslag per persoon valt tegen: 1.500 kubieke meter per jaar. Algemeen wordt aangenomen dat onder de 2.000 kubieke meter per persoon heel weinig is en onder de 1.000 kubieke meter een ernstig tekort. Ter vergelijking: enkel Italië en Tsjechië hebben minder neerslag per persoon. Het gevolg is dat we grondwater sneller verbruiken dan het aangevuld wordt. In grote delen van Vlaanderen voeren we nu al water in.  

Wat kost het?

De prijs per liter drinkwater hangt af van de regio waar je woont. De totale waterfactuur bestaat uit 4 onderdelen:

- Een vaste vergoeding voor het waternetwerk, een soort abonnementsprijs zeg maar. Dat is 100 euro per woning. Maar: het is 100 euro als alleenstaande, want voor elke persoon extra per adres krijg je een korting van 20 euro. Een koppel met drie kinderen betaalt dus 20 euro. Een koppel zonder kinderen 80 euro. 

- Het aantal verbruikte kubieke meters. Voor de eerste 30 kubieke meter per persoon betaal je een basisprijs. Omgerekend is dat voor 83 liter per dag aan een lagere prijs. Als je zoals de meeste mensen meer verbruikt, dan betaal je voor die extra liters een 'comfortprijs'.

- Daarnaast betaal je ook nog per kubieke meter voor het rioleringsnetwerk en voor de zuivering van het drinkwater.

De prijs stijgt?

De prijs van drinkwater stijg jaar na jaar. Maar dat is niet door de waterschaarste. De prijs van water stijgt niet zo snel. Het zijn vooral de kosten aan het rioleringsnetwerk die zorgen voor steeds hogere prijzen.

Meest gelezen