Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Bewijzen voor zeker vijf massagraven in Myanmar"

Er zijn bewijzen gevonden voor zeker vijf massagraven van Rohingya in Myanmar. Dat zegt het Amerikaanse persbureau Associated Press. De graven liggen rond het dorp Gu Dar Pyin.

Getuigenissen

AP baseert zich op gesprekken met tientallen vluchtelingen in kampen in Bangladesh, een buurland van Myanmar.  Films op mobiele telefoons zouden de beweringen van de vluchtelingen ondersteunen. Omdat de Myanmarese overheid de toegang tot het dorp Gu Dar Pyin heeft afgesloten, zijn de getuigenissen van de vluchtelingen niet controleerbaar.

Vijfenzeventig, mogelijk vierhonderd doden

Leiders van de gevluchte gemeenschap hebben een lijst opgesteld met de naam van mogelijk vijfenzeventig doden, maar dorpelingen schatten de dodentol op bijna vierhonderd, afgaande op de verhalen van familieleden en de dode lichamen die ze zelf hebben gezien.

Ze vertellen dat Myanmarese soldaten eind augustus hun dorp binnenvielen, gewapend met messen, geweren, raketlanceerders en granaten. Ze hadden ook spades bij zich, om er putten mee te graven, en zuur om het gezicht van de slachtoffers onherkenbaar te verminken.

AFP

Regering ontkent

De Myanmarese regering houdt vol dat er geen sprake is van moordpartijen als deze. Het leger bevestigt wel het bestaan van een massagraf, waarin, nog volgens het leger "tien terroristen" begraven liggen. In Myanmar zitten op dit moment twee journalisten van het Britse persbureau Reuters in de cel, omdat ze in het bezit waren van documenten over de militaire repressie van de Rohingya.

Vervolgd en op de vlucht

De Rohingya zijn meestal moslims en worden al decennia lang vervolgd in het overwegend boeddhistische Myanmar. De voorbije maanden zijn meer dan 700.000 Rohingya op de vlucht geslagen naar het overwegend islamitische buurland Bangladesh. Daar woonden toen al meer dan 340.000 Rohingya. Myanmar beschouwt hen niet als burgers, maar als inwoners van Bangladesh.