Videospeler inladen...

Waterschaarste in Kaapstad: "Elke dag douchen is niet meer mogelijk"

Door de grote waterschaarste in Zuid-Afrika wordt de waterrantsoenering voor de inwoners van Kaapstad vanaf vandaag nog strenger. Iedereen die in de miljoenenstad woont, mag nog maar 50 liter water per dag verbruiken. Het was al verboden om privézwembaden met drinkbaar water te vullen, tuinen te besproeien en auto's schoon te maken. Door de uitzonderlijke droogte van de voorbije drie jaar dreigt Kaapstad tegen midden april helemaal droog te staan.

De Vlaming Thomas Vervaet, die woont en werkt in Kaapstad, getuigt op Studio Brussel hoe drastisch de waterrantsoenering het dagelijkse leven beïnvloedt. Het waterverbruik in Kaapstad was al beperkt tot 87 liter per persoon, per dag. Volgens Vervaet is dat nog leefbaar, maar vanaf vandaag wordt dat nog eens bijna gehalveerd.

"If it's brown, flush it down"

Vervaet: "We zijn al een tijdje gestopt met doorspoelen van het toilet als het gewoon een plasje is. Hier zeggen we if it's brown, flush it down. We vangen ons douchewater nu al op om de wc door te spoelen, we nemen druppeldouches, we wassen onze kleren minder..."

16 april: "Day Zero"

Als het niet snel gaat regenen, dreigt de kraan helemaal dicht te gaan tegen midden april. Want de waterreservoirs rond Kaapstad zullen naar schatting helemaal leeg zijn op 16 april.

Er leven ongeveer vier miljoen mensen in Kaapstad. Door de gebrekkige hygiëne is Thomas Vervaet bang dat er ziektes zullen uitbreken. Nu al wordt er gevochten als er ladingen water in winkels toekomen. Veel inwoners van Kaapstad vragen zich af waarom de overheid zo lang gewacht heeft om met maatregelen te komen, zeker nu die droogte al jaren duurt. In Kaapstad wonen vier miljoen mensen.

"Nu lessen trekken voor de hele wereld"

Volgens klimaatexpert Piotr Wolski van de Universiteit van Kaapstad gaat het om de ergste droogte in 300 jaar. Of dat het gevolg is van de klimaatsverandering, is niet zeker, maar wel maakt die opwarming dergelijke periodes van intense droogte veel waarschijnlijker.

Hij ziet nog niet meteen paniek in de straten van de stad, maar veel zal afhangen van of er snel regen komt, maar vooral ook van het gedrag van mensen die al dan niet water kunnen besparen en het aanwenden van nieuwe bronnen van water door de overheid.

Hoe dan ook zullen uit de toestand in Kaapstad lessen getrokken kunnen worden, want dergelijke scenario's zouden spoedig in veel andere plaatsen ter wereld kunnen gebeuren, aldus Wolski.

Meest gelezen