Video player inladen ...

Collomb: "Bendes van mensensmokkelaars zijn oorzaak van geweld in Calais"

De hevige rellen en de schietpartij tussen migranten in Calais zijn een gevolg van de toenemende rivaliteit tussen bendes mensensmokkelaars. Dat zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb. Bij de vechtpartij gisteren raakten 21 migranten gewond, vier van hen verkeren in levensgevaar. 

De Franse regering stuurt meer politie naar Calais. Meer dan 1000 agenten van de oproerpolitie CRS en de gendarmerie staan nu paraat in de Noord-Franse regio. Volgens binnenlandminister Gérard Collomb is dat noodzakelijk om het geweld in te tomen: "Dit was geen spontaan geweld, maar het gevolg van de toenemende agressiviteit tussen de mensensmokkelaars. In januari heeft de politie maar liefst zes verschillende netwerken van mensensmokkelaars in Calais ontmanteld. Die aanpak zullen we aanhouden."

Afgelopen maand rolde de politie in Calais maar liefst zes verschillende netwerken van mensensmokkelaars op

Gérard Collomb, Franse Minister van Binnenlandse Zaken

De politie houdt sinds vannacht een klopjacht op een Afghaanse mensensmokkelaar van 27 jaar. Hij wordt ervan verdacht de schoten afgevuurd te hebben op de Afrikaanse migranten. Bij de rellen tussen Afghaanse en Afrikaanse migranten donderdagnamiddag vielen er 21 gewonden. Vier Eritreeërs verkeren nog in levensgevaar.