"De fans gilden zo hard dat we met oordopjes moesten optreden"

Er was geen houden aan, 45 jaar geleden, toen The Osmonds met hun "Crazy horses", met de dominerende scherpe, op hinnikende paarden gelijkende uithaal in het refrein, de hitparades bestormden. Ook Vlaanderen ging voor de bijl voor de broers Donny, Merrill, Alan, Wayne en Jay Osmond. Ze leverden met hun "Crazy horses" een van de populairste rocknummers ooit af, ook al werden ze door rockjournalisten nooit echt serieus genomen. Iets wat altijd is blijven knagen, zo blijkt.

Ook al had de groep al enige hits in de VS gescoord, in de lage landen lukte het pas eind 1972, nadat The Osmonds hadden opgetreden in het toen uiterst populaire tv-programma "Een van de acht", gepresenteerd door Mies Bouwman. Hun nummer klonk in ieder geval erg verfrissend, vergeleken met hun vroegere meer pop-achtige liedjes.

Merrill: "Tot "Crazy horses" had de platenmaatschappij altijd bepaald welke liedjes we mochten zingen. Maar door het succes vonden we dat we ook onze eigen nummers mochten kiezen. Aanvankelijk stond de platenmaatschappij weigerachtig tegenover "Crazy horses". Tot ze zagen wat voor succes het was in de hitparades. Alleen in Frankrijk deed men moeilijk, omdat men dacht dat de tekst "Smoking up the sky" over drugs ging." (The Guardian, januari 2017)

Jay: "Voor "Crazy horses" waren we de zoveelste 'bubblegum'-jongensgroep in de rij. Maar daarna werden we uitgenodigd op concerten van Led Zeppelin, om met hem samen "Stairway to heaven" te zingen." (The Guardian)

Donny: "Het was onze oorspronkelijke bedoeling om rockmuziek te maken. Maar toen de makkelijk verteerbare nummers hits werden, werden we een machinerie. "Laten we hier zoveel mogelijk uitpersen", reageerde de producer. Van kwaliteit was geen sprake. We maakten wat de tieners die platen kochten, wilden. Met succes. Maar er was voor ons ook een andere muzikale kant." (Yahoo Music, oktober 2017)

Jimmy (die pas later bij de groep kwam): "Ook al scoorden we verschillende hits na mekaar en loofden rockartiesten ons voor het unieke geluid van "Crazy horses", toch lieten velen ons links liggen omdat we dat imago van 'christelijke familie' meedroegen. Ook al wisten we dat we goed genoeg waren, mét succes, toch liet de rock-media ons graag links liggen." (Northamptonshire Telegraph, februari 2013)

Donny: "Uiteindelijk zijn we erg dankbaar voor en trots op het succes van "Crazy horses", omdat het zo’n frustrerende tijd was voor ons. Steeds maar moeten vechten tegen dat imago dat we hadden en dat we eigenlijk anders waren dan dat." (Yahoo Music)

Merrill: "Lid van The Osmonds betekende in die periode dat je in een oorlogsgebied leefde. Onze fans sprongen op de limousines waarin we rondgereden werden, ze maakten zo deuken in de daken. Of ze sloegen de ramen kapot waar we verbleven. Tijdens optredens schreeuwden ze zo luid dat we onszelf zelfs niet konden horen zingen. We speelden dan met oordopjes, maar dat hielp niet veel. Sommigen raakten dan op het podium, waarbij optredens soms tot 4 keer toe moesten stilgelegd worden. Tijdens een optreden in Manchester hebben we zelfs 10 keer stilgelegen. Waardoor we slechts 2 liedjes volledig hebben kunnen uitzingen." (The Guardian)

Jay: "Het verbaast ons nog steeds wat een impact onze muziek gehad heeft. Zelfs bij Saddam Hoessein heeft men onze platen teruggevonden, inclusief "Crazy horses"." (The Guardian)

Merrill: "Ik weet niet goed waarom we zo succesvol zijn geweest. In ieder geval waren we geen plastieken poppetjes, maar echte mensen, die zich aan de wereld getoond hebben zoals ze werkelijk zijn." (Celebrity Radio, februari 2017)

Jay: "Dat nummer was ver voor op zijn tijd, want eigenlijk ging dat over het milieu en over ecologie. Die 'crazy horses, smoking up the sky' betrof vervuilende auto’s die onze planeet verwoestten met hun uitlaatgassen." (The Guardian)

Ook in Vlaanderen stond het nummer dus 45 jaar geleden op de eerste plaats van de hitparade en hield het daar 5 weken vol. Het werd alvast de 19e grootste hit van 1973: