AFP or licensors

"Salvator mundi" van Da Vinci bezorgt Christie's recordjaar

Het veilinghuis Christie's in Londen heeft vorig jaar zijn verkoopcijfers met 26 procent opgekrikt tot 5,1 miljard pond (5,8 miljard euro). De sterke groei heeft onder meer te maken met het recordbedrag dat werd geboden voor het werk "Salvator Mundi" ("De verlosser van de wereld") van Leonardo Da Vinci.

De opbrengst uit veilingen steeg met 38 procent tot 4,6 miljard pond (5,2 miljard euro). De onderhandse verkoop daalde met 32 procent tot 472,4 miljoen pond en de onlineverkoop blijft met 165,6 miljoen pond beperkt. 

De verkoop van impressionistische en moderne kunst steeg met 60 procent, die van hedendaagse kunst met 25 procent en die Aziatische kunst met 50 procent.

Christie's was betrokken bij zeven van de tien duurste loten in de wereld vorig jaar. Het werk van Da Vinci werd geveild voor 342,2 miljoen pond (390 miljoen euro).